Pad prodaje: Najveći gubitnici Nisan, Volvo, FCA, BMW

Izvor: Mondo, 17.Jul.2019, 16:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pad prodaje: Najveći "gubitnici" Nisan, Volvo, FCA, BMW

U junu francusko i špansko tržište automobila su pala za više od osam procenata

Foto: MONDO/Marko Tanasković

Prodaja novih automobila u Evropi pala je za čak 7,9 procenata u junu, pri čemu najveći pad beleže kompanije Nisan, Volvo i Fijat Krajsler Automobili (FCA), prema danas objavljenim industrijskim podacima.

Broj registracija novih automobila širom Evropske unije >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << i zemalja EFTA pao je na 1,49 miliona jedinica prošlog meseca u odnosu na 1,62 miliona godinu dana ranije, navodi se u saopštenju Udruženja evropskih proizvodđača automobila ACEA.

Na ovoliki pad uticaj je imao kalendarski faktor, budući da je jun imao dva prodajna dana manje na većini tržišta, prenosi agencija Rojters.

Broj registracija u prvom polugodištu 2019. godine opao je za 3,1 posto u poređenju sa istim prošlogodišnjim periodom, navodi ACEA. Evropskim proizvođačima automobila, slabljenje domaće tražnje uz oštar pad prodaje u Kini i na tržisstima u razvoju može doneti još veća upozorenja vezano za profite.

Raste prodaja novih ali i uvoz punoletnih vozila u Srbiji

Zastareli Nisanovi modeli doprineli su tome da japanski proizvođač u junu zabeleži pad prodaje od 26,6 odsto, dok je Volvo, u vlasništvu kineskog Đilija, zabeležila pad isporuka od 21,7 procenata.

Prošlog meseca je takođe opala prodaja kompanije FCA za 13,5 posto, zatim BMW-a za 10,1, Folksvagen Grupe za 9,6, kao i Dajmlera i PSA za po 8,2 procenta. Pežo-Sitroenov domaći rival Reno je pretrpeo manji pad od 3,9 posto, navodi britanska agencija.

Što se situacija na najvećim evropskim tržištima, u junu je jedino nemačko u plusu (0,5 odsto), a značajan pad beleže Francuska (-8,4 odsto) i Španija (-8,3 dosto).

Od početka godine, najveći porast novoregistrovnih vozila beleži Litvanija (+47,1 odsto), a najveći pad Island (-38,7 odsto).


Pogledaj vesti o: BMW,   Chrysler,   Evropska Unija

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.