Volkswagen razmatra razvoj letećih vozila

Izvor: B92, 11.Feb.2021, 18:51

Volkswagen razmatra razvoj letećih vozila

Volkswagen je poslednji u nizu proizvođača automobila koji sve više gledaju u nebo i istražuju mogućnost razvoja letećeg vozila.

Najveći evropski proizvođač automobila je u saopštenju za javnost naveo da bi nakon razvoja tehnologija samovozećeg automobila, sledeći korak mogla da bude takozvana vertikalna mobilnost.

"U Kini proučavamo potencijalne koncepte i partnere kako bismo utvrdili mogućnost >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << industrijalizacije ovog pristupa", napisao je Volkswagen.

Zašto u Kini? Jer ona, prema CNN-u, već predstavlja najveće tržište nemačkog diva.

Volkswagen je vest objavio u trenutku kada naporno radi na elektrifikovanju svog asortimana vozila. Samo prošle godine je proizveo tri puta više električnih vozila nego godinu pre, a prodaja njihovih hibridnih modela je takođe naglo porasla, na 190.500 primeraka, što je rast od 175%.

Međutim, kako izveštava CNN, vertikalna mobilnost takođe predstavlja brojne izazove za proizvođače automobila. Najveći problem je bezbednost, jer bi vozila uz bespilotne letelice i avione dodatno opteretila vazdušni prostor, a ne mogu se zanemariti svi zakonski propisi koje bi države trebalo da usvoje i kojima bi verovatno trebalo nekoliko godina.

Uber i Hyundai su takođe prošlog meseca predstavili svoje planove za razvoj letećeg vozila na izložbi potrošačke elektronike CES u Las Vegasu, predstavljajući svoje leteće taksije. Kompanije koje se bave ovom tehnologijom takođe podržavaju Daimler, Porsche i Toyotu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.