Volkswagen prekršio zakone u 20 zemalja

Izvor: Nacionalna klasa, 11.Sep.2016, 22:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Volkswagen prekršio zakone u 20 zemalja

Evropska komisija zaključila je da je grupacija Volkswagen prekršila zakone o zaštiti potrošača u 20 država Evropske unije prevarom u vezi sa emisijama štetnih gasova, piše nemačka štampa.

Komisija je podsetila da je komesar Evropske unije za industriju Elžbijeta Bijenkovska >> Pročitaj celu vest na sajtu Nacionalna klasa << (Elzbieta Bienkowska) nekoliko puta pozvala Volkswagen da razmotri dobrovoljnu isplatu kompenzacija kupcima, ali da nije dobila ohrabrujući odgovor. Zbog toga će sudovi na nacionalnom nivou odlučivati o tome da li kupci Volkswagenovih autоmobilaimaju pravo da dobiju nadoknadu.

Komesar za zaštitu potrošača Vera Jourova pisala je udruženjima potrošača širom Evropske unije da bi sakupila informacije i osigurala da svi potrošači budu tretirani pošteno. Ona će ove sedmice održati sastanke sa relevantnim predstavnicima u Briselu.

Volkswagen je odbio komentariše ove informacije.

Jourova sarađuje sa udruženjima potrošača da bi izvršila pritisak na nemačku grupaciju da isplati nadoknade klijentima u Evropi, kao što je učinila u Sjedinjenim Američkim Državam posle izbijanja skandala u vezi sa emisijama dizelskih motora.

Volkswagen je obećao da će isplatiti milijarde dolara kupcima pogođenih automobila u Americi, ali odbija da isto učini u Evropi, gde je prodato 8,5 miliona automobila sa ilegalnim softverom. Kompanija pravda taj stav razlikama u pravnim regulativama.

"Jasno je da je Volkswagen prekršio evropske zakone o potrošačima u većini država članica. Smatram da je zato neophodno da se uključimo i koordinišemo stvari na evropskom nivou", rekla je Jourova.

Nemačka štampa prenosi da će se ona sastati sa predstavnicima udruženja potrošača da bi zajedno osmislili strategiju za podnošenje zahteva za isplatu kompenzacija.

Nastavak na Nacionalna klasa...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nacionalna klasa. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nacionalna klasa. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.