Volkswagen postigao dogovor sa američkim vlastima

Izvor: Nacionalna klasa, 14.Jan.2017, 10:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Volkswagen postigao dogovor sa američkim vlastima

Grupacija Volkswagen postigla je dogovor sa vlastima Sjedinjenih Američkih Država vredan 4,3 milijarde dolara prema kojem je pristala na obimne reforme, nove provere i pojačan nadzor koji će vršiti nezavisna strana u okviru rešavanja afere sa emisijama dizelskih motora.

Prema ovom dogovoru, Volkswagen je pristao promeni način na koji radi u Americi i ostalim državam. Kompanija je ranije priznala da je u svoje automobile ugrađivala ilegalan softver koji je omogućavao >> Pročitaj celu vest na sajtu Nacionalna klasa << emitovanje do 40 puta više štetnih gasova od zakonskih ograničenja.

Kompanija će razdvojiti poslove razvoja proizvoda, sertifikacije, testiranja i monitoringa u različite organizacije. Nezavisna kontrolna agencija imaće pristup Volkswagenovim dokumentima i radu Upravnog odbora i višeg menadžmenta u vezi sa poštovanjem zakona o zaštiti okoline.

Nezavisni kontrolor sastaviće najmanje dva izveštaja u saradnji sa američkim Ministarstvom pravde i obaviti razgovore sa zvaničnicima kompanije u Nemačkoj, SAD i potencijalno u ostalim zemljama kojima posluje Volkswagen.

O okviru dogovora, Volkswagen će priznati krivicu po tri tačke za prevaru i biće kažnjem uslovno u periodu od tri godine. Pored navedenih odredbi, Volkswagen će biti suočen i sa godišnjim proverama rada uprave u pogledu zaštite životne sredine u periodu od tri godine.

Nemački gigant oglasio se saopštenjem u kojem naglašava da se testovi emisija njegovih modela sada vrše izvan kompanije i nezavisno od nje.

U naredne tri godine, Volkswagen mora da testira sve svoje modele u Americi portabl sistemom, što je metoda koja garantuje provere emisija u realnim uslovima vožnje i sprečava varanje. Kompanija takođe mora da pruži zaštitu licima koja odaju informacije u vezi sa ovom aferom.

Kompaniji prete kazne od 50.000 dolara dnevno ukoliko ne bude ispoštovala pojedine odredbe i do milion dolara ukoliko bude davala netačne informacije regulatorima.

Šest Volkswagenovih službenika visokog ranga optuženo je u Americi za zaveru s ciljem da počine prevaru u vezi sa emisijama. Među njima je i Hajnc-Jakob Nojser (Heinz-Jakob Neusser), bivši šef odelenja za razvoj, koji je suspendovan 2015. godine. On je nekada predvodio odelenje za razvoj motora. Optužena su još dvojica bivših šefova odelenja za razvoj motora Jens Hadler i Rihard Dorenkamp.
Pogledaj vesti o: Volkswagen

Nastavak na Nacionalna klasa...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nacionalna klasa. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nacionalna klasa. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.