Volkswagen plaća odštetu od 10 milijardi dolara

Izvor: Nacionalna klasa, 27.Jun.2016, 10:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Volkswagen plaća odštetu od 10 milijardi dolara

Volkswagen će platiti vlasnicima dizelskih modela u Sjedinjenim Američkim Državama odštetu od 10 milijardi dolara, odnosno do 7000 dolara po vozilu, u skladu sa dogovorom koji će biti dostavljen na potvrdu američkom federalnom sudu.

Izvori upućeni u razgovore kažu da će vlasnici modela koji zagađuju vazduh više nego što VW deklarisao dobiti odštetu od 1000 do 7000 dolara, u zavisnosti od starosti vozila i ostalih faktora.

Ovo je pokušaj nemačke kompanije >> Pročitaj celu vest na sajtu Nacionalna klasa << da se prevaziđe problem nastao kada je utvrđeno da 482.000 automobila sa dizelskim motorima emitiju do 40 puta više azotnog oksida u odnosu na zakonske norme. Procenjuje se da VW neće biti u stanju da popravi sve automobile koje je označila američka regulatorna agencija EPA.

Volkswagen je priznao da je od 2009. godine varao na testovima izduvnih gasova koje su propisale EPA i nadležna agencija u Kaliforniji.

Dogovor obuhvata plaćanje kazni za kršenje američkih zakona o zagađenju vazduha, novac za otkup spornih vozila, kompenzacije mušterijama i poravnjanja u pokrenutim sudskim procesima. Kompanija je suočena i sa tužbom Federalne trgovinske komisije zbog lažnog reklamiranja.

Komesar Evropske unije za industriju Elžbijeta Bijenkovska (Elzbieta Bienkowska) izjavila je da grupacija Volkswagen treba da ponudi evropskim vozačima sličnu kompenzaciju kao mušterijama u Americi.

Bijenkovska je rekla da ne bi bilo pošteno da se evropski kupci tretiraju na drugačiji način samo zbog drugačijeg pravnog sistema, preneo je Auto njuz (Auto news).

Zvaničnici Volkswagena rekli su ranije da će popraviti automobile i ukloniti ilegalan softver iz vozila, ali da ne planiraju da plaćaju odštete mušterijama u Evropi, tvrdeći da kupci nisu pretrpeli štetu.
Pogledaj vesti o: Volkswagen

Nastavak na Nacionalna klasa...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nacionalna klasa. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nacionalna klasa. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.