Volkswagen: Nema kompenzacija za kupce u Evropi

Izvor: Nacionalna klasa, 24.Jan.2016, 11:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Volkswagen: Nema kompenzacija za kupce u Evropi

Volkswagen je saopštio da nema osnova za pokretanje programa kompenzacije u Evropi po ugledu na najavljenu akciju za vozače u Sjedinjenim Američkim Državama posle skandala u vezi sa varanjem na testovima emisija dizelskih motora.

Nemački gigant saopštio je da će platiti kompenzacije u Severnoj Americi zato što još nije postigao dogovor sa lokalnim regulatornim službama o tome kako da se izvrši popravka pogođenih >> Pročitaj celu vest na sajtu Nacionalna klasa << modela, zbog čega će kupci u tom delu sveta morati da čekaju rešenje duže nego drugde.

Volkswagen je u septembru priznao da je varao na testovima u Americi korištenjem ilegalnog softvera za prikrivanje stvarnih emisija azotnog oksida. Ovaj softver ugrađen je u 11 miliona vozila širom sveta, uključujući oko 8,5 miliona u Evropi.

Kompanija je obećala da će platiti kompenzaciju od po 1000 dolara svakom od nekoliko desetina hiljada vlasnika Volkswagenovih automobila koji ne ispunjavaju propise o emisijama.

Prošle sedmice, komesar za industriju Evropske unije Elžbijeta Bijenkovska (Elžbieta Bienkowska) poslala je pismo direktoru VW-a Matijasu Mileru (Matthias Mueller) sa listom zahteva, uključujući eventualnu isplatu kompenzacije pogođenim vozačima u Evropi.

"U Evropi smo koncentrisani na popravku i servisni proces. Situacija u SAD i Kanadi nije automatski uporediva sa ostalim tržištima u svetu. Zato se program kompenzacije ne može jednostavno preneti na ostala tržišta", saopštio je Volkswagen posle sastanka Milera i Bijenkovske u Briselu.

Evropska komisija je u saopštenju objavljenom posle sastanka pozvala grupaciju Volkswagen da "još jednom razmisli o adekvatnim načinima da obešteti kupce".

Nemački mediji izvestili su ove sedmice da bi Volkswagen na domaćem tržištu mogao da ponudi popust vlasnicima pogođenih automobila pri kupovini novih vozila marke VW.

Nastavak na Nacionalna klasa...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nacionalna klasa. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nacionalna klasa. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.