VW: Lansiranje novog kućnog pogona

Izvor: B92, 26.Nov.2010, 13:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

VW: Lansiranje novog kućnog pogona

Snabdevač energijom LichtBlick ugradio je svoj prvi kućni pogon za kupce u Hamburgu. Ovi pogoni rade pomoću EcoBlue prirodnog gasa, a koje je Volkswagen proizveo ekskluzivno za LichtBlick.



U narednih nekoliko godina proizvodnja i prodaja inovativnih jedinica će se ubrzati u skladu sa planom kompanije.

Kućne pogone koristi LichtBlick za inovativni i inteligentni koncept snabdevanja energijom i grejanjem. LichtBlick planira da umreži 100.000 >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ovih kućnih pogona, kako bi napravio najveći nemački praktični pogon na gas. Ovaj decentralizovani pogon će imati isti kapacitet kao dve atomske centrale. Sakupljena električna energija će dopunjavati varijabilnu energiju iz vetrenjača i solarnih objekata. Toplota koja se proizvodi će se čuvati i biće dostupna za lokalno grejanje prostora i zalihe tople vode.

Volkswagen i LichtBlick sklopili su partnerstvo vezano za energiju u septembru 2009. godine. Volkswagen proizvodi EcoBlue pogone u svojoj fabrici motora u Salcgiteru.

"Kućni pogon je proizvod čijem kvalitetu je doprineo Volkswagen u saradnji sa LichtBlickom. Benzinski motori od 2.0l su se već dokazali u milionima prodatih modela Touran i Caddy", objasnio je prof. dr Verner Nojbauer, član Upravnog odbora brenda Volkswagen.

"Partnerstvo sa LichtBlickom je u skladu sa našom strategijom komponenti, a to je razvoj oblasti poslovanja orijentisanih ka budućnosti, a koja su blisko povezana sa automobilskom industrijom. Svaka jedinica koju isporučimo LichtBlicku takođe pomaže u obezbeđivanju budućih zaposlenja u Salcgiteru", nastavio je Nojbauer.

Do kraja 2010. godine, LichtBlick planira da ugradi ukupno 30 pogona u regiji. Pored Hamburga, LichtBlick je počeo i sa prodajom u drugim gradovima, kao što su Berlin, Bremen, Esen, Lajpcig i Štutgart, kao i u oblasti Braunšvajga, Volfsburga i Salcgitera. Prodaja u drugim regijama će početi od 2011. godine.

Kućnim pogonskim sistemima je potrebno najmanje 40.000 kilovat časova, što znači da su ovi pogoni pogodni za velike porodične kuće, zgrade sa dva ili tri stana, manje poslovne objekte, kao i škole i crkve.

"Naši kućni pogoni su veoma privlačni za kupce zato što im pomažu pri uštedi energije, vremena i novca", izjavio je Kristijan Frige, generalni direktor LichtBlick AG.

Pogon ostaje u vlasništvu LichtBlicka, a kupac plaća doprinos počev od 5.000 evra za ugradnju. Uz podršku regionalnih partnera za ugradnju, LichtBlick preuzima odgovornost za demontažu starih grejnih sistema na gas i za ugradnju kućnih pogona, kao i za njihovo servisiranje, održavanje i popravke.

Zahvaljujući inovativnoj EcoBlue tehnologiji iz Volkswagena, potrošnja energije je smanjena i do 40% u poređenju sa uobičajenim snabdevanjem grejanjem i energijom.

Passat BlueMotion postavio rekord

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.