Tržište: Volkswagen ponovo prestigao Toyotu

Izvor: Nacionalna klasa, 31.Jan.2017, 09:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tržište: Volkswagen ponovo prestigao Toyotu

Grupacija Volkswagen je posle četiri godine prestigla japansku Toyotu i prodala najviše automobila u svetu. Ovom rezultatu značajno je doprineo pad potražnje za Toyotinom limuzinom Camry u Sjedinjenim Američkim Državama i prodaja u Kini, koja je rasla sporijim tempom u odnosu na ostatak tržišta.

Ukupna Toyotina globalna prodaja, uključujući marke Lexus, Daihatsu i Hino, povećana je za 0,2% i dostigla 10,6 miliona >> Pročitaj celu vest na sajtu Nacionalna klasa << vozila u 2016. godini, saopštila je japanska kompanija. Volkswagen je prodao 10,3 miliona automobila, kamiona i autobusa, što predstavlja rast za 3,8%.

Sa druge strane, japanski gigant je u periodu od šest meseci do septembra ostvario više nego dvostruko veći profit od japanskog konkurenta. Nijedna kompanija još nije objavila podatke o zaradama zaključno sa 31. decembrom.

Volkswagen je zabeležio dobar prodajni rezultat u Kini i potražnja za njegovim modelima u toj zemlji konstantno raste od 2015. godine.

Toyota je suočena i sa mogućim trgovinskim preprekama u Americi, pošto novi predsednik SAD Donald Tramp vrši pritisak na proizvođače automobila da prave više automobila u ovoj zemlji, umesto da ih uvoze. Istovremeno, Toyoti u Kini u narednom periodu ističu poreske olakšice.

Toyota planira da u svoje fabrike u SAD uloži 10 milijardi dolara u narednih pet godina. Prošle godine, japanska kompanija napravila je 1,38 miliona automobila u Americi, a ispred nje su bili samo General Motors, Ford i Fiat Chrysler Automobiles. Ipak, Toyotina prodaja i dalje je veća za oko milion vozila u Americi u odnosu na proizvodnju.

Toyota je 2008. godine okončala 77-godišnju vladavinu General Motorsa kao najvećeg proizvođača automobila i držala je tu poziciju do 2011. godine, a tada ju je izgubila usled posledica prirodnih katastrofa u Japanu i na Tajlandu i pada proizvodnje. Japanska kompanija ponovo je bila prva u svetu od 2012. do 2015. godine.

Marka Volkswagen ima udeo od skoro 6 miliona automobila u globalnom rezultatu istoimene grupacije u 2016. godini.

Nastavak na Nacionalna klasa...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nacionalna klasa. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nacionalna klasa. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.