SITUACIJA SE POBOLJŠALA: Volkswagen sprema 11 električnih modela

Izvor: SrbijaDanas.com, 04.Sep.2023, 22:28

SITUACIJA SE POBOLJŠALA: Volkswagen sprema 11 električnih modela

I dalje će svoju pažnju usmeravati na elektročna vozila.

Nemački proizvođač automobila Volkswagen se nada da će potražnja za električnim vozilima porasti nakon nedavnog slabljenja te se i dalje fokusira na njih, rekao je šef kompanije Thomas Schaefer uoči sajma automobila IAA.

- Do 2027., mi ćemo kao brand predstaviti 11 novih električnih modela na tržištu - rekao je Schaefer za nemačku agenciju dpa.

Mada se potražnja nedavno smanjila, >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << VW će i dalje usmeravati svoju pažnju na električna vozila, kaže on.

- Pretpostavljamo da će se udeo e-automobila u Evropi značajno povećati u narednim godinama - rekao je Schaefer, koji je nedavni pad potražnje nazvao "privremenim".

Želja za električnim automobilima, naročito u Nemačkoj, početkom godine se smanjila zbog inflacije i donedavnog dugog čekanja na isporuku. To je značilo da je VW morao da smanjii proizvodnju u Emdenu na određeno vreme.

Međutim, sada se situacija poboljšala, rekao je Schaefer.

- Od maja smo opet videli rastući trend novih narudžbina - objašnjava Schaefer.

Schaefer je isključio mogućnost sniženja cena mada je američki proizvođač električnih automobila Tesla smanjio cene da bi povećao potražnju.

Cilj VW-a je da proširi udeo električnih vozila na 80 posto do 2030., a zatim na 100 posto tri godine kasnije.

Prodaja električnih vozila se odnosila na sani 7,3 posto ukupnih prodaja u svetu u prvoj polovini 2023., ali Schaefer tvrdi da je to uglavnom zbog zemalja poput Brazila, gde je taj biznis u povojima.

- U Evropi, udeo e-automobila je već znatno veći. Na kraju prve polovine godine, bili smo na 15,1 posto, samo u Nemačkoj na čak 15,4 posto - dodao je on.

To znači da je u Nemačkoj VW uspeo da prestigne Teslu i postane brand broj jedan kada je reč o električnim vozilima.
Pogledaj vesti o: Volkswagen

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.