u Srbiji oko 200.000 interno raseljenih

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 27.Dec.2018, 16:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

u Srbiji oko 200.000 interno raseljenih

Inicijativa za ekonomska i socijalna prava A 11 i Visoki komesarijat za izbeglice u Srbiji UNHCR predstavili su javnosti godišnji izveštaj koji je nastao u okviru zajedničkog istraživačkog projekta "Lokalna integracija interno raseljenih lica u Srbiji". 

Prema zvaničnim podacima, u Srbiji ima oko 200.000 interno raseljenih, od kojih njih 70 hiljada, tj. trećina živi u siromaštvu. Najveći deo siromašnih iz ove grupacije su interno raseljeni Romi sa Kosova.

Prema >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << pomenutom izveštaju, ova grupa interno raseljenih lica je obespravljena na brojnim poljima; nailazi na birokratske prepreke prilikom pokušaja prijave prebivališta, često se sreće sa kršenjem principa dobre uprave, ne ostvaruje pravo na socilanu pomoć, a ako ga ostvari, prima je devet meseci godišnje, u obavezi je da plaća porez na socijalno stanovanje, za šta nema novca.

Preporuke date u izveštaju odnose se na izmenu aktuelnog zakonodavstva u ovoj oblasti i pronalaženje održivog rešenja situacije dugotrajnog raseljeništva

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.