Žene predstavile ručne radove na Prolećim danima u Pančevu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 16.Maj.2019, 16:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Žene predstavile ručne radove na "Prolećim danima" u Pančevu

Na manifestaciji "Prolećni dani" Udruženje žena "Vešte ruke" iz Pančeva okupilo je veliki broj sličnih organizacija iz Republike koje se bave ručnim radom i očuvanjem tradicije. Namera organizatora bila je razmotre mogućnost da žene iz ovih udruženja počnu i da zarađuju na svom radu.

Na ovogodišnje druženje prijavilo se 46 udruženja žena iz čitave Srbije, ali zbog ograničenog prostora nisu sva mogla da budu pozvana. Ona koja su učestvovala u "Prolećnim danima" >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << prikazala su različite ručne radove iz svojih krajeva i tradicije koju neguju. Na konkurs za najlepše jastuče i vezenu maramicu stiglo je više od 100 radova, pa je dodeljleno nekoliko nagrada u obe kategorije.

Zuzana Milikić iz sekcije žena vojlovačkog "Đetvana" ističe jednu od najvažnijih dimenzija ovakvih okupljanja.

"Ja mislim da bi trebalo što češće i što više da bude tih manifestacija. Da naši mladi vide da i mi imamo lepe radove i da znaju da cene naše radove. To je tradicija, dugo godina se to zadržalo i treba još duže i još više da se radi".

Veoma je važno to što ova udruženja ne deluju samo u lokalnim ili nacionalnim okvirima. O tome govori Ana Bojar iz Udruženja "Bakice" iz Uzdina.

"Sarađujemo i sa udruženjima iz Rumunije. Idemo i tamo na njihove manifestacije. Juče smo bili sa Ambasadom Rumunije u Beogradu na 'Danima Evrope'".

Snežana Baba, predsednica "Novoseljanki" iz Banatkog Novog Sela ima još primamljiviju ponudu.

"Malo onako pretenciozno zvuči, ali zaista je usledio poziv iz Kine na naj veći međunarodni sajam hrane, gde su oni tražili od nas naš banatski hleb, onako kako ga mi ručno pravimo".

Međutim, za međunarodnu saradnju i proboj na druga tržišta udruženja nemaju ekonomsku snagu, a namera organizatora "Prolećnih dana" je da se to promeni, kaže Jelka Đorđević, predsednicaUdruženja žena "Vredne ruke" iz Pančeva.

"Cilj je da se povežemo, da se upoznamo međusobno i ako možemo da napravimo posao tim ženicama kojih ima dosta iz seoskih sredina. One bi mogle lepo da žive od toga".

Bio bi to odličan način da se selo sačuva od izumiranja, a Srbija prikaže svetu svu raznovrsnost folklora i tradicija koje u njoj žive, i još pride nešto zaradi na tome.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.