Zdravstveni turizam neiskorišćeni potencijal

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 09.Maj.2016, 18:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zdravstveni turizam neiskorišćeni potencijal

Kada govorimo o zdravstvenom turizmu u Srbiji, prva asocijacija su stranci koji u našu zemlju dolaze da bi popravili zube, međutim, zdravstveni turizam u našoj zemlji podrazumeva mnogo više, jer gosti iz inostranstva dolaze i zbog ortopedskih i uroloških intervencija, kao i zarad plastične hirurgije. Interesovanja ima, ali bi ono moglo biti i veće, ukoliko bi se poradilo na promociji usluga koje nude zdravstvene ustanove i banje...

Iako su im po kilometraži mnogo bliže >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << vojvođanske banje, turista iz Novog Sada, Zrenjanina ili Kikinde na vikend-odmor radije će otići u banju u Mađarskoj, a odgovor na pitanje: zašto – leži u strategiji razvoja zdravstvenog turizma naših komšija, koja se zasniva na vrlo pristupačnoj, kvalitetnoj i raznovrsnoj ponudi.

"Naš cilj je da privučeno sve: porodične ljude, penzionere, one koji dolaze na rehabilitaciju, kao i ljude koji vole velnes. Imamo 18 bazena u banjskom kompleksu, devet sauna i tri velika tobogana za decu", kaže Noemi Pap, iz banje Mako, Mađarska

Sem unapređenja turističke ponude u domaćim banjama, za intenzivniji razvoj zdravstvenog turizma u Srbiji potrebno je povezati zdravstvene ustanove sa hotelijerima i organizatorima putovanja, tvrde turistički stručnjaci.

"Medicinari hoće da se bave medicinom, ali treba misliti o tome kako da gost strigne do njih, treba neko da ga animira, da mu pokaže Srbiju, treba napraviti medicinsko-turistički proizvod", veli Đorđe Mihajlović, direktor kompanije "Turistička prizma" iz Novog Sada.

Potencijal zdravstvenog turizma u Srbiji već su prepoznale neke turističke agencije, koje radi popravke zuba, ortopedskih zahvata ili korekcija iz oblasti plastične hirurgije, u domaće klinike dovode strance iz svih krajeva sveta.

"Dolaze iz arapskih zemalja, Australije, Kanade, evropskih zemalja ali to su sve individualci, koji dolaze sporadično", napominje Biljana Radulović iz beogradskog Top turs.

Ukoliko bi se rešilo pitanje sertifikacije medicinskih ustanova, zatim osiguranje pacijenata, kao i brojne zakonodavne prepreke, poput one da se stranci ne mogu operisati u državnim bolnicama, Srbija bi privukla više turista, koji u našu zemlju dolaze zbog kvalitetne zdravstvene usluge koju plaćaju i do 10 puta jeftinije nego kod kuće.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.