Zbog smrada iz kafilerije beže sa ulica

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 07.Sep.2015, 19:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zbog smrada iz kafilerije beže sa ulica

Građani Sombora godinama trpe nesnosan smrad koji se širi gradom iz kafilerije "Proteinka", koja se bavi preradom i uništavanjem životinjskog otpada.

Iako je do sada peticiju protiv kafilerije potpisalo oko 7.000 ljudi, a tokom protekle dve godine održano je nekoliko protesta, nadležni - ni gradske vlasti, ni iz uprave preduzeća ne reaguju.

Tim povodom, u somborskom studiju Radio-televizije Vojvodine bio je Zoran Lazić iz udruženja "Tužimo somborsku kafileriju".
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << />
Ovo udruženje je organizovalo nekoliko protesta, čak je bilo reči i o podizanju tužbe protiv preduzeća "Proteinka", a razlog je zaista nepodnošljiv smrad.

Neprijatni mirisi nisu jedini problem, a neki građani su, prema rečima Danijela Mirkova iz ovog udruženja, uočili da se koštano brašno, koje nastaje kao produkt prerade životinjskog otpada i koje se mora spaliti, jer spada u opasan otpad, zatrpava u krugu fabrike, ali i oko nje i u pojedinim drugim delovima grada, jer kafilerija ne može da ga obradi.

"Kada Proteinka pušta u pogon, ljudi beže sa ulica, majke sklanjaju decu, veš se unosi u ulicu, vlada pravo opsadno stanje, što je neprihvatljivo za 21. vek", ističe Lazić.

On objašnjava da sav životinjski otpad iz Srbije, koji je stvoren nakon prošlogodišnjih poplava, dolazi u Sombor, pa je otud i intenzitet neprijatnih mirisa ovoliki.

Direktor Proteinke: Uzrok neprijatnih mirisa je neispravan konfiskat

Iako su nadležni izbegavali da daju odgovore na pitanja građana okupljenih u udruženje "Tužimo somborsku kafileriju", Radio-televizija Vojvodine je imala više uspeha, uputili smo im ista pitanja i dobili odgovor da su u "Proteinki" ugrađeni novi filteri na dimnjake, te da je sve plaćeno iz sredstava preduzeća, kao i da se dva puta godišnje rade ispitivanja gasova koji izlaze kroz dimnjak i da su nalazi bili u dozvoljenim granicama.

Prema rečima direktora "Proteinke" Borislava Tomića, uzrok neprijatnih mirisa je neispravan konfiskat, koji se pre dovoženja u somborsku kafileriju ne odlaže na propisan način.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.