Zbog dugova Senti preti isključenje grejanja

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 20.Jan.2017, 20:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zbog dugova Senti preti isključenje grejanja

Ukoliko do kraja ove sedmice javno preduzeće za distribuciju gasa "Elgas" iz Sente ne izmiri dugovanja prema "Srbijagasu", građani tog bačkog mesta mogli bi da ostanu bez grejanja.

Javno preduzeće "Elgas" u Senti ima ogromna dugovanja, pre svega prema "Srbijagasu". Jedan od razloga za to je veliki broj neplaćenih računa, što fizičkih, što pravnih lica.

"Elgas" duguje "Srbijagasu" oko 28 miliona dinara, a pravna i fizička lica duguju "Elgasu" 58 miliona dinara. >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Imamo saznanja da će "Srbijagas", ako se dug ne izmiri za pet dana, obustaviti isporuku gasa", kaže Ištvan Đeri, zamenik predsednika opštine Senta.

Osim zbog slabe naplativosti računa, situacija u senćanskom "Elgasu" teška je i zbog zastarelosti mreže, kao i da toplovodni sistem nema adekvatan kotao, već im šećerana stavlja svoj na uslugu.

"Treba znati da je kotao u šećerani kotao za proizvodnju šećera, a nije kotao za centralno grejanje. Ali mi drugog rešenja nemamo i moramo tako da postupamo", kaže Boško Petrović, direktor JP "Elgasa".

Zbog svih okolnosti, na mreži se havarije često dešavaju, a i kad je sve u redu, iskorišćenost mreže jedva prelazi 40 odsto. Međutim, za rešavanje problema treba dosta novca, što je preveliki izazov za preduzeće u dugovima.

"Mi nemamo novčane rezerveiz kojih bismo mogli da isplatimo dug od 28 miliona dinara. Novac nam je kod pravnih i fizičkih lica i zato apelujemo na građane da, ako je moguće, što pre izmire svoja dugovanja", kaže Laslo Lerinc, glavni knjigovođa u JP "Elgas".

Problem sa grejanjem u Senti postoji već dugo, te su i građani nezadovoljni kratkoročnim rešenjima koje nadležno preduzeće uspeva da pronađe za njih.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.