Zbog direktora sukob u titelskoj školi

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 15.Dec.2014, 19:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zbog direktora sukob u titelskoj školi

U proteklih gotovo godinu i po dana Osnovna škola Svetozar Miletić u Titelu, promenila je tri vd direktora. Imenovanje stalnog vršioca ove dužnosti otežano je zbog sukoba zaposlenih i lokalne samouprave, tvrde u toj školi. Preko 80 posto zaposlenih ne želi Dejana Petakova za direktora škole, koji se ponovo kandidovao i dobio podršku školske uprave. Ali uz pomoć raznih malverzacija, tvrde predstavnici školskog odbora .

Osnovna škola Svetozar Miletić u Titelu ne može >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << da dobije direktora zahvaljujući potezima lokalne samouprave, koja uporno favorizuje Dejana Petakova, tvrde zaposleni. Iako se, kako kažu, tokom prethodnog mandata nedomaćinski poneo prema ovoj ustanovi, i nema podršku kolektiva, zahvaljujući raznim malverzacijama, Petakov je ipak dobio podršku većine u školskom odboru.

"Isključivo su protiv njega zbog toga sto je pokrajisnka prosvetna inspekcija utvrdila da je za vreme svog mandata krsio zakon, i zbog toga sto je za vreme njegvog mandata doslo do urusavanja medkuljudsih odnosa. Znaci, osoba koja je izgubila sav kredibilitet u prosvetnim vlastima", rekla je Svetlana Lozanov, član školskog odbora.

Zaposleni u školi kažu da je najveći problem Školski odbor i da je Petakov dobio većinu glasova samo zahvaljujući činjenici da je opština birala čak i roditelje koji će ući u odbor, a da predlog saveta roditelja nije uvažen.

"Pa ne znam, to nam nisu bas objansili, na kraju je bilo da ih nismo poređali po azbučnom redu", rekla je Snežana Đuričić, iz saveta roditelja.

"Jednostavno, školski odbor treba da imenuje direktora, to je njegova osnovna funkcija, mislim da ovaj školski odbor ovakav kakav jeste i u više prethodnih saziva nema taj kapacitet i molim pokrajinskog sekretara za obrazovanje da nam u Titelu uvede prinudni organ upravljanja", naglasila je Slavica Stepanović, član saveta roditelja.

Predsednik opštine Titel, Dragan Božić, negira sve ove navode, i kaže da se direktor, kao i do sada, bira po tačno utvđenoj proceduri. Kako bi dokazali da je sve regularno, kaže, angažovan je i prosvetni inspektor, koji trenutno utvrđuje činjenice.

"Lokalna samouprava daje svoja tri kandidata i koliko znam niko se nija žalio na izbor kandidata lokalne samouprave, što znači da je učinjena po propisama i po zakonu, kako ce glasati ta tri kandidata na školskom odboru, mi ne želimo niti možemo da utičemo na to, a teorija zavere da ce sada ići da lobira za jednoga i drugoga verovatno postoji, ali vam ja tvrdim, iz ove kuće, iz lokalne samouprave se ne bavi niko time", rekao je Dragan Božić.

Slučaj imenovanja Dejana Petakova za direktora osnovne škole u Titelu, stigao je ponovo do pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje, koji sada treba da odobri ili odbije ovaj predlog. Pored razrešenja školskog odbora, članovi nastavničkog veća i saveta roditelja traže i razrešenje predstavnika roditelja, koje, kažu, nikada nisu videli na sastancima.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.