Izvor: Blic, 14.Dec.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zatvoren najveći zagađivač Kikinde

KIKINDA - Poslovodstvo Livnice „Kikinda", koja je u vlasništvu slovenačkog „Cimosa", odlučilo je da zatvori i konzervira pogon „Nodularni liv". Iz njega su u vazduh emitovane štetne praškaste materije i čestice, nastale topljenjem metala i sagorevanjem goriva, pa je u blizini fabrike zagađenje vazduha ponekd bilo deset puta veće od dozvoljenog.

Zbog toga su prošle godine oštro protestovali stanari obližnjeg naselja Šumica, a peticiju protiv zagađivača potpisali >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << su i stanovnici Mikronaselja.

Odluku o zatvaranju pogona saopštila je dr Mirjana Ilić, član Opštinskog veća za zdravstvo i ekologiju.

- U Livnici su ozbiljno shvatili problem zagađenja vazduha, posebno u blizini ovog pogona. Uvažili su apele opštine, udruženja građana i političkih partija da ovaj veliki ekološki problem treba ozbiljno rešavati. Pogon „Nodularni liv" je sa zastarelom tehnologijom i vlasniku fabrike se ne isplati da u njega investira - rekla je dr Ilić.

Inače, Livnici „Kikinda", kao velikom zagađivaču, pokrajinski inspektor za zaštitu životne sredine naložio je da do kraja 2006. ugradi filtere na indukcionu peć za prečišćavanje otpadnih materija. Livnica je filter ugradila u januaru ove godine i donekle smanjila zagađenje.

Međutim, u Dispanzeru za plućne bolesti lekari su upozorili da su radnici u pogonima Livnice i dalje izloženi štetnim uticajima.

Iz Dispanzera za plućne bolesti u Kikindi stigli su rezultati da zaposleni u Livnici, koji rade sa peščanom prašinom, češće obolevaju od silikoze pluća, dok je broj obolelih od tuberkuloze približan broju obolelih u drugim gradovima Vojvodine.

Ove godine sedmoro Kikinđana obolelo je od tuberkuloze pluća, što je manje nego prošle godine. Od karcinoma pluća obolelo je 25 osoba, što je takođe blago poboljšanje u odnosu na ranije godine.

Serija tragedija

U pogonu „Nodularni liv" često su se dešavale nesreće, a livci gubili živote. U januaru ove godine povređena su tri livca, a od posledica teških opekotina preminuo je Nedeljko Orozović. U martu 2005. jedna peć je eksplodirala, a teške opekotine je zadobio radnik Bogdan Stojanović. U novembru 2004. godine u istom pogonu poginuo je radnik Dragan Tolmačev.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.