Žandarm Novak Vujović 100 puta dobrovoljno dao krv

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 19.Maj.2020, 20:06

Žandarm Novak Vujović 100 puta dobrovoljno dao krv

Humane ljude nećete primetiti na ulici, jer se ničim ne izdvajaju. Međutim njih na najbolji način predstavljaju njihova dobra dela. Pripadnik žandarmerije, Novak Vujović, jedan je od takvih ljudi, s obzirom na to da u svojoj knjižici ima zabeleženo da je 100 puta dobrovoljno dao krv. Nezvanično taj broj je mnogo veći.

"Prvi put sam dao krv na odsluženju vojnog roka u Beogradu 1992, bio sam januarska klasa i od tada nikada nisam prekidao više", kaže Novak.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine <<
Od kada je pre 28 godina prvi put pružio ruku, žandarm Novak Vujović na svaka tri meseca dobrovoljno daje krv. Pored toga ima i donorsku karticu, a nekoliko puta davao je i krvnu plazmu. Kako kaže, jednom je bio prisutan kada je njegovo delo spasilo život njegovom kolegi. Takvi trenuci bili su mu motiv da nastavi sa humanim činom.

"Kada sam ono na početku davao krv, pa negde mislim da je to bilo '94 godine, tada sam davao krv možda 10-15 put, jedan gospodin je bio pored mene i on je tada dao stoti put krv, ja sam rekao valjda cu to da dočekam i eto dođe taj dan ".

i dok ga nekoliko meseci deli od radne penzije, ona- u dobrovoljnom davanju krvi moraće da sačeka. Njegov komandir Mićo Kljajić kaže da je Novak odličan primer kolegama, a ponosno ističe i to da su pripadnici žandarmerije samo prošle godine preko 400 puta dali krv.

"Kako ne bi bio ponosan, ja sam prvi među jednakima. U te akcije se uključuju svi dobrovoljno, svako od nas ima poseban osećaj kad pomogne nekom drugom a davanje je to da znaš da tvoja krv znači nekom drugom možda i život", napominje Kljajić.

Procene kažu da ukoliko bi svako od nas tokom života 10 puta dao krv, ne bi bilo problema sa potrebama onih čiji život zavisi od te dragocene tečnosti. Stoga, nadamo se da će vas ta činjenica, ali i ova priča podstaći da vaša sledeća stanica bude upravo, Zavod za transfuziju.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.