Zakon o pravima deteta moguć u 2019. godini

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 05.Nov.2018, 12:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zakon o pravima deteta moguć u 2019. godini

Radna grupa u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja napravila je prednacrt Zakona o pravima deteta i o zaštitniku prava detete, kojim se definišu i instumenti nezavisne kontrole i zaštite tih prava.

Posebni savetnik ministra Dragan Vulević na sednici Saveta za prava deteta rekao je da je zakon veliki korak u unapređenju, promociji i obezbeđivanju kontrole zaštite prava deteta, a predstavio je plan daljeg rada na donošenju zakona, što se očekuje >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << u prvom tromesečju 2019. godine.

Kako se navodi u saopštenju Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, potpredsednica Vlade Srbije i članica Saveta za prava deteta Zorana Mihajlović rekla je da nema i ne može biti kompromisa kad su prava dece u pitanju.

Ona je dodala da Koordinaciono telo za rodnu ravnopravnost sa Unicefom radi na rešavanju problema koja se odnose na prava devojčica i rane brakove, koji su dominantni u romskoj populaciji.

"Važna je i tema sprečavanja ranog rada kod dece, a Srbija je na tom polju zabeležila dobre rezultate", rekla je Mihajlovićeva.

Najgori oblici dečjeg rada postoje, roditelji nisu svesni

 Dete koje duže od dva sata radi teške fizičke poslove izloženo je najgorim oblicima dečjeg rada, kaže ministarka zadužena za demografiju i populacionu politiku i predsednica Saveta za prava deteta Slavica Đukić Dejanović.

Ona je naglasila da najgori oblici dečjeg rada postoje, a da porodica nije ni svesna toga, da se roditelji ponose da je njihovo dete vredno i radno.

"Dešava se da deca ne idu u školu jer su pristigli poljoprivredni poslovi. Roditelji se ponose da je njihovo dete radno, a i deca to ne doživljavaju na način koji nije u skladu sa međunarodnim standardima i u najboljem interesu dece", naglasila je Dejanović pred početak pete sednice Saveta za prava deteta.

Pojašnjava da je u Srbiji indeks prekinutog detinjstva i dalje veoma visok, a jedan od razloga za to su maloletničke trudnoće i maloletnički brakovi.

Najvažnije je, dodaje, da se zemlja suoči sa problemom, a međunarodna ocena iz 2017. godine kaže da je Srbija napravila dobar korak na planu detekcije problema i da je ostvarila "značajan napredak".

"Kada su u pitanju najgori oblici dečjeg rada zajednički radi više službi - policija, centri za socijalni rad, inspekcijske službe", pojasnila je ona.

U susret 20. novembru Svetskom danu deteta završen je tekst nacrta Zakona o pravima deteta i zaštitniku prava deteta, gde je u samom tekstu uključeni međunarodni standardi, ali i specifičnosti Srbije.

Svetski dan deteta obeležava se pod sloganom "Plavo za svako dete" i tog dana u plavoj boji biće osvetljeni pojedini objekti u Beogradu - Palata Albanija, Skupština Srbije, novi most na Adi, fontana na Slaviji.

Ministarstvo građivarstva, saobraćaja i infrastrukture i Koridori Srbije pridružiće se akciji i osvetliti most "Vrla" na Koridoru 10 u plavo.

Ministarka Zorana Mihajlović kaže da se razvijenost jedne zemlje meri privredom i ekonomijom, ali i pravima deteta.

Ona je naglasila da Kooordinaciono telo za rodnu ravnopravnost radi sa UNICEF-om na projektu borbe protiv nasilja nad decom, posebno kada su u pitanju devojčice, Romi.

"Borimo se protiv ranih brakova, pogotovu u romskim porodicama. U opštoj populaciji broj ranijih brakova je 6,5 odsto i pada, ali raste u romskoj populaciji", rekla je Mihajlović.

Savet za prava deteta formiran je 16. maja 2002. godine kao savetodavno telo Vlade Srbije sa zadatkom da inicira i prati sprovođenje mera u oblasti zdravstva , obrazovanja, kulture i socijalnih pitanja , a koje se odnose na decu i mlade.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Zakon o pravima deteta moguć u 2019. godini

Izvor: Radio 021, 05.Nov.2018

Radna grupa u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja napravila je prednacrt Zakona o pravima deteta i o zaštitniku prava detete, kojim se definišu i instumenti nezavisne kontrole i zaštite tih prava...Posebni savetnik ministra Dragan Vulević na sednici Saveta za prava deteta...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.