Za čistije i zelenije škole u Vojvodini

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 23.Okt.2014, 17:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Za čistije i zelenije škole u Vojvodini"

O očuvanju životne sredine važno je baviti se još od najranijeg detinjstva, a u cilju podizanja ekološke svesti kod najmlađih Pokrajinski sekretarijat za zaštitu životne sredine, u saradnji sa sekretarijatima za obrazovanje i energetiku organizuje program „Za čistije i zelenije škole u Vojvodini“.

Oko 350 predškolskih ustanova i škola, koje učestvuju u programu „Za čistije i zelenije škole u Vojvodini“ imaju mogućnost da nizom različitih aktivnosti, poput >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << kreativnih radionica, ozelenjavanja školskog prostora ili razvrstavanja otpada, doprinesu očuvanju životne sredine.

"Sreće smo da živimo u seoskoj sredini pa smo svakodnevno u prirodi. Mi stavljamo akcenat na izlazak, da nam deca zavole prirodu, da ne moramo da je sređujemo", rekla je Danijela Miličić Trabaticki, iz vrtića "Bubamara“ iz Nadalja.

"Srednjoškolci okazuju interesovanje, međutim, u početku je bilo teško. Zadovoljni smo odzivom. U školi organizujem niz akcija. Zadnji put sam organizovala oko 20 akcija", dodala je Tanja Ivkov, iz Tehničke škole "Mileva Marić“ iz Titela.

Pokrajinski sekretarijat za zaštitu životne sredine, u saradnji sa sekretarijatima za obrazovanje i energetiku organizuje ovaj program, kako bi se đaci, ali i nastavnici uključili u zaštitu okoline i radili na rešavanju ekoloških problema. Kako poručuju, potrebno je da deca već od malih nogu nauče koliko je važno očuvanje čistog i zelenog ambijenta.

"Ako deca već u ranom uzrastu prihvate da se treba na dobar način odnositi prema životnoj sredini, da je treba čuvati, unapređivati, mislimo da će ta deca kada porastu a će se ponašati odgovorno u odnosu na svoje životno okruženje", rekao je Slobodan Puzović, pokrajinski sekretar za zaštitu životne sredine i održivi razvoj.

"Ono što je ključna stvar kada se govori o zaštiti životne sredine jeste da je to pitanje vaspitanja i obrazovanja i da se svuda u svetu bave ovim u školi putem igre, putem kompeticije", naglasio je Aleksandar Jovanović, zamenik pokrajinskog sekretara za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine.

Đaci uvojvođanskim školama učešćem u ovom programu razvijaju ekološku svest, ali se istovremeno uče timskom radu i takmičarskom duhu.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.