Za 10.000 evra prodaju Sremice u belo roblje

Izvor: Blic, 08.Apr.2009, 12:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Za 10.000 evra prodaju Sremice u belo roblje

SREMSKA MITROVICA - Dve mlade Rumljanke od 17 i 18 godina, koje su za džeparac radile u kafiću u poslednji čas su izbegle da budu prodate kao belo roblje. Proverom oglasa nalepljenog u centru grada, policija je ušla u trag I. M. (40), Srbinu iz Austrije za kojeg se ispopstavilo da vrbuje devojke obećavajući im platu od 2.000 evra u Austriji. Međutim, čim bi ušle u BiH on ih je silovao i potom prodavao za prostituciju po ceni od 10.000 evra.



Iza brojnih oglasa >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Mitrovici u kojima se devojkama nude privlačni poslovi u inostranstvu krije se dobro organizovana mreža trgovaca belim robljem koji mlade Sremice prodaju kao prostitutke po ceni od 5.000 do 10.000 evra, kažu u policiji. Samo u poslednje dve godine na teritoriji Srema uhapšeno je 60 osoba osumnjičenih za trgovinu ljudima radi prostitucije, prosjačenja i sklapanja prinudnih brakova.

- Područje Srema zbog konfiguracije terena i 140 kilometara granice prema Hrvatskoj i BiH, postaje izuzetno privlačno trgovcima ljudima koji rade organizovani u grupe ili kao samostalni trafikanti. Postoji sedam legalnih graničnih prelaza i čak 78 alternativnih pravaca, a posebna pogodnost za prebacivanje ljudi je nepostojanje prirodnih prepreka prema BiH, kuda vode ilegalni putevi ka Italiji - kaže Goran Pavlović, šef odseka pogranične policije za migracije, krijumčarenje i trgovinu ljudima.

Iako je na razbijanju lanaca trgovine ljudima u celom Sremu angažovano samo šest inspektora, prošle godine je spaseno 16 osoba od kojih 14 ženskog pola, dok su protiv počinilaca podnete četiri krivične prijave. Poslednji pozitivno rešen slučaj desio se jesenas, kada je zajedničkom saradnjom naše i italijanske policije i Interpola spasena osamnaestogodišnja Mitrovčanka u poodmakloj trudnoći, koja je u Italiji već rodila jedno dete.

Ona je pedesetogodišnjeg muškarca iz jednog mesta u Srbiji upoznala pre dve godine, kao učenica srednje škole. Pošto je živela samo sa majkom u teškoj materijalnoj situaciji, novi prijatelj je ubrzo stekao njeno poverenje kupujući joj poklone i obećavajući lep život u Italiji. Pokazivao joj je fotografije sina za koga bi se udala, a koji se navodno uspešno bavio prodajom bele tehnike. Devojka je ilegalno prebačena u BiH, potom i u Italiju gde ju je čekao pakao. Ispostavilo se da je mladić makro rumunskih prostitutki koje su '’radile’’ na autoputu, a Mitrovčanka je nakon udaje i rođenja deteta morala prodavati drogu skrivenu u kolicima za bebu.

- Majka je došla kod nas sa pričom da joj se ćerka duže vremena ne javlja iz Italije. Odmah je obavešten i Interpol i italijanska policija, koji su šest meseci proveravali slučaj, koji nije odmah prepoznat kao tgovina ljudima, već kao nasilje u porodici, a mlada žena je sa detetom smeštena u sklonište - priča Pavlović.

Kako saznajemo u Okružnom tužilaštvu do sada je za krivično delo trgovine ljudima u Sremu izrečena samo jedna pravosnažna presuda.

Dete u Italiji bez zaštite

Centar za socijalni rad pruža psihološku, socijalnu i pravnu pomoć žrtvama trgovine ljudima, od zbrinjavanja do obezbeđivanja ličnih dokumenata radi ostvarivanja određenih prava.

- Dete Mitrovčanke koja se porodila u Italiji nema izvod iz knjige rođenih, niti zdravstvenu zaštitu o čemu je obavešten i italijanski konzul, koji nam je obećao lično posredovanje u Rimu - kaže direktorka Snežana Stanisa­vljevićević.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.