ZR: Intenzivirani radovi na lokaciji za prečišćavanje vode

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 19.Okt.2016, 16:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ZR: Intenzivirani radovi na lokaciji za prečišćavanje vode

Radovi na lokaciji gde će biti smešteno postrojenje za prečišćavanje pijaće vode u Zranjaninu intenzivirani su ovih dana, a po očekivanjima investitora zdrava voda trebalo bi da u vodovodnoj mreži bude januara iduće godine.

Uskoro će na tom mestu biti postavljene kamere da bi uživo moglo da se prati tok gradnje.

U toku su radovi na izgradnji jame sa podložnim betonom za izradu bazena pitke vode, jame sa podložnim betonom za izradu bazena sirove vode, a započeti >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << su i radovi na izradi objekta za ultrafiltraciju i reverznu osmozu.

Iz beogradskog ogranka "Grupe Zilio", sa kojom je 2015. godine potpisan ugovor za uslugu prečišćavanja pijaće vode u Zrenjaninu, nedavno su izrazili očekivanja da će građevinski radovi trajati najviše oko 2,5 meseca, a da će se uporedo raditi i na postavljanju dela opreme koja će biti korišćena u tehnološkom procesu.

Kako su naveli, građevinski radovi i probna testiranja trebalo bi da budu završena krajem decembra i da početkom januara zdrava pijaća voda bude puštena u zrenjaninsku vodovodnu mrežu.

Direktor "Vodovoda i kanalizacije" Ivan Devuć ukazuje da radovi teku po planu i da je sasvim izvesno da će Zrenjaninci imati zdravu pijaću vodu, ali da nije opterećen hoće li to biti krajem decembra ili početkom janura, jer će višedecenijski problem Zrenajnina biti rešen.

On je najavio da će uskoro biti omogućeno da se radovi na gradilišti prate uživo, preko interneta, a pomoću kamera koje će na toj lokaciji biti postavljene.

Ugovor između grada Zrenjanina, odnosno Javno komunalnog preduzeća "Vodovod i kanalizacija" i italijanske kompanije "Gruppo Zilio" za uslugu prečišćavanja pijaće vode u tom gradu potpisan je početkom februara 2015. godine.

U nekoliko navrata davani su rokovi, ali je do kašnjenja došlo i zbog problema oko davanja garancije izvođaču radova koje su se odnosile na plaćanje obaveza prema italijanskom investitoru.

Voda iz gradskog vodovoda zabranjena je za piće od 2004. godine, zbog velike količine arsena u njoj.

Prvo pilot postrojenje za dobijanje zdrave pijaće vode u Zrenjaninu postavila je firma "Sop" iz slovenačkog mesta Krško, još 1979. godine i od tada je obavljeno desetak bezuspešnih istraživanja na pilot postrojenjima kako bi se obezbedila zdrava pijaća voda iz gradskog vodovoda.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.