ŽIVI POMOĆU PUMPE Otkaz u Vojsci dobio kada se razboleo

Izvor: Blic, 22.Feb.2015, 13:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ŽIVI POMOĆU PUMPE Otkaz u Vojsci dobio kada se razboleo

Goran Encminger sa samo 32 godine živi uz pomoć pumpe za srce, ugrađene u njegov organizam jer boluje od dilatativne kardiomiopatije.

U Srbiji ima oko 15 ljudi kojima je takođe ugrađen ovaj aparat bez kojeg ne bi mogli da žive, a svi oni na listi su čekanja za transplantaciju srca.

- Bio sam profesionalni vojnik u Novom Sadu i u januaru 2012. pao sam u nesvest na poslu. Kada sam prebačen u vojnu bolnicu u Petrovaradinu, ustanovljeno mi je da srce radi sa svega >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << 40 odsto kapaciteta. Odmah je uočena kardiomiopatija, što su lekari na VMA u Beogadu i potvrdili, gde sam ubrzo prebačen. Od toga momenta sam bio na bolovanju jer sam čekao da mi odrede da li sam sposoban za dalji rad. Kada je stiglo rešenje da nisam, od vojske sam dobio raskid ugovora i otkaz. Tada sam bez ikakve otpremnine, iako mi je sledovala, prebačen u privremenu penziju koja je 14.400 dinara, a konačno rešenje čekam već tri godine - priča Goran.

U septembru 2014. operisan je na Kliničkom centru u Beogradu i tada mu je ugrađena pumpa koja menja levu komoru srca.

- Ona mi je spasla život jer sada mogu da vozim bicikl, da šetam nekada i više kilometara dnevno. Mnogo se bolje osećam - kaže on.

Pored supruge Branisave, veliku podršku Goran ima od svoga oca Jovana i dve ćerke Mirjane i Gorane, s kojima živi u porodičnoj kući.

- Veliku zahvalnost dugujemo Domu zrdavlja Srbobran i predsedniku opštine, koji nam je izašao u suret sa jednokratnim naknadama za lečenje, pošto nismo bili u mogućnosti da sve sami finansiramo - kaže supruga Branisava. I pored svega, Goran tvrdi da i dalje voli vojsku, a da može ponovo bi se vratio na svoje radno mesto jer sebe vidi samo tamo.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.