Vulin: Srbija mora da ima jaku vojsku

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 02.Dec.2017, 12:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vulin: Srbija mora da ima jaku vojsku

Da bi politika vojne neutralnosti bila delotvorna i prihvaćena, Srbija mora imati moćnu vojsku, izjavio je danas ministar odbrane Aleksandar Vulin.

"Mi smo se opredelili za vojnu neutralnost, to je naša politika od koje nećemo odstupati ali da bi ona bila zaista delotvorna i prihvaćena vi morate da imate moćnu vojsku koja je u stanju da sačuva vojnu neutralnost. Nije vojna neutralnost nešto gde vi možete da kažete "mi smo neutralni i nemamo čime da se branimo", rekao >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << je Vulin za televiziju Pink.

On je dodao da je Srbija, iako vojno neutralna, vrlo osposobljena da brani sebe i svoju teritoriju i svoje građane.

Prema njegovim rečima, naš vrhovni interes, naravno, jeste stabilnost u regionu i položaj Srba u regionu bez obzira gde oni žive oni moraju takođe da znaju da se o njima uvek vodi računa da se brine i da će uvek biti zaštićeni.

Upitan o nabavci vojne opreme, ministar odbrane je rekao da se o tome razgovara.

"Mi razgovaramo. Svaka vojska želi da bude opremljena i sigurna, želi da je u stanju da se odupre svakoj pretnji. Kao što znate, nakon NATO agresije, vid naše vojske koji je najviše stradao i bio zaista devastiran je vazduhoplovstvo i vazdušna odbrana. Mi se trudimo, kao što vidite, i sa ovom nabavkom migova i budućim akcijama da na prvom mestu upravo taj vid naše vojske opremimo ojačamo, osavremenimo, tako da ne moramo sada govoriti o detaljima, ono što je važno jeste da radimo sve što je potrebno da bi Srbija bila zaštićena od bilo kakve pretnje", istakao je Vulin.

Upitan za priču o "istorijskom pomirenju" SAD sa Srbijom i prusustvu te zemlje na zapadnom Balkanu, on je ukazao da je Srbija neutralna zemlja.

"Mi se ne približavamo nikome, neka se svi približavaju nama. Mi se nalazimo ovde gde se nalazimo, ne mislimo da idemo bilo gde, ne ugrožavamo nikoga, očekujemo od svih da poštuju našu poziciju vojne neutralnosti i da poštuju našu politiku miroljubivosti, dobrosusedskih odnosa, očuvanja stabilnosti", rekao je Vulin.

"Da nema Srbije ovakve kakva jeste, da nas ne vodi predsednik republike Aleksandar Vučić, koji je takav da je u stanju da istrpi i mnogo provokacija i napada i vrlo nekorektne političke postupke prema sebi i da uvek sačuva mir i stabilnost u regionu, da li stvarno neko misli da bi ovo bio miran region da je Srbija drugačija? Ne bi. Dakle mi smo pokazali koliko smo važni kada je u pitanju mir i stabilnost. Red je da i drugi to priznaju i da drugi učine korak", istakao je Vulin.

U vezi s tim, on je rekao da ne razume ponašanje Hrvatske, koja je članica NATO-a.

"Ako se bilo ko naoružava zbog straha od Srbije neka odmah sa tim prestane", rekao je Vulin.

On je ukazao da je Vučić, kao vrhovni komandant, u svakodnevnom kontaktu sa Vojskom Srbije.

Podnošenje izveštaja o stanju u vojci bilo prilika da predsednika bude u celini informnisan o svemu što se dešava u armiji, o ključnim problemima o onome što su naši planovi za budućnost, "da tražimo njegovu pomoć i kada je u pitanju razumevanje Vlade i kada je u pitanju podrška čitavog društva i naravno kada su u pitanju određeni doktrinarni dokumenti koje može da donese i potpiše samo vrhovni komandant vojske Srbije", rekao je Vulin.

On je podsetio da će svi pripadnici bezbednosnog sektora do kraja godine dobiće 10.000 bonusa, a od 1. januara biće povišica plate svakako 10 procenata, dakle najviše u državi koliko god su najviše dobio neko u državi toliko su dobili i pripadnici bezbednosnog sektora pa i u ostalom Ministarstvu odbrane. Takođe je dogovoreno rešavanje stambenog pitanja, i stambena izgradnja će krenuti već u narednih nekoliko godina.

Vulin je podsetio da je konkurs za prijem profesionalnih vojnika otvoren da je primljeno oko 1.700 novih pripadnika u vojsku, a do kraja godine biće još oko 200 otvorenih radnih mesta.

"Nastavićemo sa prijemom jer smatramo da naše jedinice moraju i voleli bismo da budu popunjenosti do nivoa od 100 odsto", istakao je ministar odbrane i dodao:

"Srbija voli svoju vojsku, a hajde da pokažemo da je i poštuje, hajde da pokažemo da je spremna da učini za nju. Mi imamo čak i za evropski pojam, veoma visok stepen prisutnosti pripadnica u vojsci, to je nešto preko 10 procenata, čime smo naravno, vrlo ponosni i zadovoljni. Mi ćemo se svakako truditi da i pripadnice vojske Srbije osete jedan poseban položaj i sve što možemo da uradimo da se one osećaju dobro i da ih ima više u vojsci mi ćemo uraditi."

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.