Vujović: Nastavljamo sa pošumljavanjem Srbije

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 14.Feb.2022, 13:52

Vujović: Nastavljamo sa pošumljavanjem Srbije

Povećanje procenta pošumljenosti Srbije je jedan od strateških ciljeva, koji doprinosi unapređenju kvaliteta života građana, a prepoznat je i u Zelenoj agendi kojoj smo posvećeni, izjavila je danas ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović u Temerinu, gde je prisustvovala akciji sadnje u Starom parku.

Spomenik prirode Stari park u Temerinu od danas ima oko 70 novih sadnica, a Vujović je zahvalila rukovodstvu ošštine Temerin što je prepoznalo značaj parka i >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << što su kandidovali projekat sadnje na konkursu Ministarstva.

"Pošumljavanje je samo prva faza, jer je u planu rekonstrukcija Starog parka za koju će biti odvojena značajna sredstva. Kada govorimo o pošumljavanju, u prethodnoj godini su u fokusu bile opštine i gradovi sa teritorije Vojvodine.Od ukupno 38 lokalnih samouprava kojima smo dodelili sredstva u ove svrhe, njih 40 odsto je u Vojvodini", navela je Vujović.

Istakla je da će se ulagati u takve projekte i u narednom periodu, jer je, kako kaže, pošumljavanje izuzetno važna mera za poboljšanje kvaliteta vazduha i životne sredine.

Vujović je rekla da Temerin očekuju i drugi značajni projekti, a najvažnija je izgradnja postrojenja za preradu otpadnih voda sa pratećom kanalizacionom mrežom.

"U ovom momentu se intenzivno radi na projektovanju, kako bismo mogli da krenemo u izgradnju kanalizacione mreže i postrojenja", poručila je Vujović i dodala da je razgovarala sa predsednikom opštine Mladenom Zecom i o drugim ekološkim problemima u Temerinu, pre svega o divljim deponijama.

Ministarstvo će uskoro raspisati konkurs za dodelu sredstava za uklanjanje smetlišta, a Vujović kaže da je to dobra prilika da se kandiduju projekti i problem reši uz podršku države.

"Izuzetno je važno da jednom očišćene lokacije zajedno čuvamo kako bi ostale čiste. Ako zajedno negujemo prirodu, možemo i da je sačuvamo za buduće generacije", naglasila je Vujović, saopštilo Ministarstvo.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.