Vučić i Alijev potpisali akcioni plan o strateškom partnerstvu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 21.Maj.2018, 08:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vučić i Alijev potpisali akcioni plan o strateškom partnerstvu

Predsednici Srbije i Azerbejdžana, Aleksandar Vučić i Ilham Alijev, potpisali su danas u Bakuu Zajednički akcioni plan o strateškom partnerstvu između dve zemlje

Potpisivanje je usledilo nakon bilateralnog susreta predsednika i plenarnog sastanka delegacija dve zemlje.

Pored toga, potpisan je i čitav niz drugih bilateralnih dokumenata.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar i njegov azerbejdzanski kolega Oktaj Širalijev potpisali su Memorandum o razumevanju >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << i saradnji u oblasti zdravstva i medicinske nauke. Memorandum o razumevanju i saradnji između Ministarstava pravde dve države potpisali su ministri Kuburović i Fikret Mamadov.

Potpredsednica Vlade Zorana Mihajlović i ministar poljoprivrede Azerbejdžana Inam Karimov stavili su potpis na Sporazum o saradnji u oblasti karantina i zaštite bilja.

Mihajlović je sa azerbejdžanskim ministrom transporta, komunikacija i visokih tehnologija Raminom Guluzadeom potpisala i Sporazum o međunarodnom drumskom saobraćaju i Sporazum o vazdušnom saobraćaju.

Potpisani dokumenti doprineće daljem produbljivanju saradnje dve države, koje inače nisu opterećene nikakvim otvorenim pitanjima.

Nema otvorenih pitanja, za što sadržajniju saradnju

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da Srbija i Azerbejdžan nemaju otvorenih pitanja, da se međusobno podržavaju po pitanju očuvanja teritorijalne celovitosti i integriteta, te da je Srbija zainteresovana za unapređenje saradnje u što više sfera.

Obraćajući se novinarima posle sastanka sa predsednikom Azerbejdžana Ilhamom Alijevim, kojeg je pozvao da poseti Beograd, predsednik Srbije se zahvalio Alijevu na podršci teritorijalnom integritetu Srbije i dodao da i Srbija takođe na tom planu pruža podršku Azerbejdžanu.

"Međusobna podrška postoji i te pozicije se neće menjati u budućnosti", naglašava Vučić.

Cenimo vašu politiku zahvaljujući kojoj ste sačuvali zemlju, njeno jedinstvo , rekao je Vučić Alijevu istakavši da je to posebno važno s obzirom da se Azerbejdžan nalazi u regionu na vetrometini i pod pritiskom raznih sila.

"A, vi ste uspeli da sačuvate zemlju i upodobite druge interese interesima Azerbejdžana", kaže Vučić.

Vučić se zahvalio Alijevu na dobrodošlici, ali i na dosadašnjem angažovanju i svemu što čini da odnosi dve zemlje budu na što višem nivou.

Dodao je da će uskoro biti održana i sednica Mešovitog komiteta posle duže vremena.

Kako je dodao, došao je u Baku sa "pola resora" vlade, jer Srbija želi što bolje odnose u što više oblasti.

"Izgradnja saobraćajnica, saradnja u oblastima zdravstva, sporta, kulture.. u svim tim oblastima možemo da dosegnemo daleko više nivoe", smatra predsednik Srbije i navodi da je moguća i vojno-tehnička i vojno-obrazovna saradnja.

Čestitao je Alijevu na tome što je Azerbejdžan ostvario rast od 3 odsto u nenaftnom sektoru i podsetio da Srbija već treću godinu za redom ima suficit u budžetu što joj otvara prostor za što veću saradnju sa Azerbejdžanom i investiranje u budućnosti.

Napomenuo je da je verovatno prvi predsednik koji je posetio Baku nakon ubedljive pobede Alijeva na predsedničkim izborima.

"Zahvalan sam na toj časti", poručio je Vučić.

Snaženje ekonomije otvara mogućnosti srpskim kompanijama

U predsedničkoj palati Zaguljba u Bakuu danas je održan plenarni sastanak delegacija Srbije i Azerbejdžana, kojim predsedavaju predsednici Aleksandar Vučić i Ilham Alijev, a srpski predsednik ukazao je na rastući potencijal saradnje dve zemlje.

Predsednik Srbije je, u uvodnom govoru, rekao da srpske kompanije, snaženjem naše ekonomije, koja je u prva tri meseca zabeležila najviši rast u poslednjoj deceniji od 4,5 odsto, imaju veću mogućnost za saradnju sa azerbejdžanskim kompanijama.

Vučić, koji je čestitao Alijevu na ubedljivoj pobedi na izborima, poželevši mu uspešan mandat i blagostanje građanima Azerbejdžana, kazao je da ceni njegove napore i želju da sačuva nezavisnost svoje zemlje, i da je u teškim, ponekad smutnim globalnim vremenima, vodi putem mira, putem ekonomskog prosperiteta i održavanja političkih prijateljstava sa svima koji takvu politiku podržavaju.

„To nije uvek lako, a Srbija je jedna od zemalja koja tu politiku prepoznaje i koja takvu politiku izuzetno poštuje", poručio je Vučić.

On je čestitao i na 100. godišnjici postojanja Demokratske republike Azerbejdžan i kazao da je Srbija iskreno prijateljska zemlja Azerbejdžanu, kao i da delegacija u Bakuu oseća kao kod najbližih prijatelja.

Izrazio je uverenje da dve zemlje imaju prostora za saradnju, da postoji mnogo toga što su interesi Azerbejdžana koji mogu da se ostvare u Srbiji, kao i mnogo toga što su interesi Srbije u Azerbejdžanu.

Takođe je čestitao Alijevu na tome što je Azerbejdžan u nenaftnom sektoru uspeo da podigne rast na 3 odsto, što je ogroman uspeh za tu zemlju.

Ukupan izvoz Srbije u Azerbejdžan u prošloj godini iznosio je svega 4,6 miliona dolara.

Na listi zemalja u koje Srbija izvozi, Azerbejdžan je na 77. mestu, a podaci pokazuju da je pre pet godina robna razmena dve zemlje bila oko 42,2 miliona evra.

Prema podacima Privredne komore Srbije (PKS) izvoz u Azerbejdžan u prva tri meseca ove godine beleži rast i iznosi 2,3 miliona dolara, što je 129 odsto više nego u istom periodu prethodne godine kada je iznosio milion dolara.

S druge strane, uvoz beleži pad od 86,7 procenta u prva tri meseca ove godine i iznosi 32 hiljade dolara, dok je 2017. godine, uvoz u istom periodu bio 241 hiljada dolara. Podaci Ministarstva finansija Srbije kažu da sa Azerbejdžanom posluje 39 preduzeća u Srbiji, a ukupna neto ulaganja državljana Azerbejdžana u našu zemlju u periodu 2010-2017/9 godine, iznosila su 2,882 miliona dolara i ova zemlja se nalazi na 56. mestu po visini investicija u Srbiji.

Inače, Azerbejdžan u svet najviše izvozi sirovu naftu, gas, ulja, i ulja dobijena od bituminoznih minerala.

Glavna izvozna tržišta za azerbejdžansku robu su Italija gde se plasira sirova nafta, odnosno 17 procenata azerbejdžanskog izvoza, Turska 12 posto u koju izvoze prirodni gas, aluminijum, čelik, Kina, Izrael i Nemačka.

Plenarnom sastanku prethodio je sastanak u četiri oka dva predsednika.

Posle plenarnog sastanka biće potpisano više dokumenata, a Vučić i Alijev će se obratiti medijima.

Delegacija Srbije predvođena predsednikom Vučićem od danas je u dvodnevnoj poseti Azerbejdžanu.

Mihajlović: Stvaramo uslove za direktnu liniju Beograd - Baku

Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović potpisala je danas u Bakuu dva sporazuma sa Azerbejdžanom - Sporazum o vazdušnom saobraćaju i Sporazum o međunarodnom drumskom saobraćaju između dve zemlje.

Mihajlović, koja kao članica delegacije koju predvodi predsednik Srbije Aleksandar Vučić u Azerbejdžanu, istakla je da se potpisivanjem Sporazuma o vazdušnom saobraćaju stvaraju uslovi za odvijanje vazdušnog saobraćaja između dve zemlje kroz uspostavljanje direktnih letova na relaciji Baku-Beograd i obrnuto.

Takođe, dodala je da se drugim sporazumom unapređuje saradnja u oblasti izgradnje putne infrastrukture i dalje razvijati trgovinski i ekonomski odnosi s Azerbejdžanom.

Ministarka je navela i da su dobri politički odnosi odličan preduslov za uspešnu saradnju dve zemlje u oblastima ekonomije i infrastrukture i dodala da očekuje učešće azerbejdžanskih firmi u realizaciji novih velikih infrastrukturnih projekata.

"Otvoreni smo za saradnju sa Azerbejdžanom na novim projektima. Kompanija 'Azvirt' je naš pouzdan partner, što smo prethodno i pokazali izgradnjom deonice Koridora 11 od Ljiga do Preljine", rekla je Mihajlović, a navedeno je u saopštenju njenog kabineta.

Potpredsednica vlade je potpisala i Sporazum o saradnji u oblasti karantina i zaštite bilja između Vlade Srbije i Vlade Azerbejdžana.

U Bakuu je danas potpisan i Memorandum o razumevanju i saradnji u oblasti zdravstva i medicinske nauke između ministarstava zdravlja Srbije i Azerbejdžana.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Vučić u dvodnevnoj poseti Bakuu

Izvor: Blic, 21.Maj.2018

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić od danas boravi u dvodnevnoj poseti Azerbejdžanu, gde će se sastati sa predsednikom te zemlje Ilhamom Alijevim i drugim zvaničnicima, a tokom posete biće potpisano i više sporazuma koji će doprineti jačanju odnosa dve države.

Nastavak na Blic...

Vučić započeo dvodnevnu posetu Azerbejdžanu

Izvor: Blic, 21.Maj.2018

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić stigao je danas u dvodnevnu posetu Azerbejdžanu, gde će se sastati sa predsednikom te zemlje Ilhamom Alijevim i drugim zvaničnicima, a tokom posete biće potpisano i više sporazuma koji će doprineti jačanju odnosa dve države.

Nastavak na Blic...

Vučić: Ima prostora za unašređenje odnosa dve zemlje

Izvor: Beta Video, 21.Maj.2018

BAKU - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da ima prostora za unašređenje odnosa dve zemlje. ``Verujem da u mnogim oblastima možemo da dostignemo neuporedivo više nivoe``, dodao je on. (CH3)

Kliknite na sliku da bi video krenuo.

Realizovano uz pomoć www.beta-video.tv

Nastavak na Beta Video...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.