Vršac brine o bezbednosti saobraćaja

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 05.Sep.2018, 07:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vršac brine o bezbednosti saobraćaja

Veći broj ulica u Vršcu regulisan je na osnovu Projekta tehničkog regulisanja saobraćaja iz 1985.godine. Grad se od tada proširio, izgradio, dobio nove ulice, dva bulevara, pa je u toku izrada novog projekta, a očekuje se i skora realizacija projekta tehničkog regulisanja prolaza državnih puteva kroz naseljena mesta, koji je dobio odobrenje nadležnog ministarstva.

Godišnje se u Vršcu obeleži oko 4,5 hiljada kvadratnih metara horizontalne signalizacije, kao što su pešački >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << prelazi, zaustavne linije, biciklističke trake, kvadrati, ostrva, i oko 60 km uzdužnih linija. Oznake na kolovozu u zonama škola obeležavaju se dva puta godišnje, i za ove namene grad izdvaja 5 miliona dinara.

"Ovo što sam ja video mislim da je u redu, i obeleženo i vidljivo je“, kaže jedan Vrščanin, a drugi dodaje: „Uvek može bolje, ali oni se mnogo trude, vidim svaki dan na nekom drugom mestu se prelaz obeležava – rade ljudi i treba ih pohvaliti!“

Ima i onih koji su primetili nedostatke: „Ima dosta i onih koji nisu obeleženi, ili se tek malo primete. I znakova ima nekih koji su malo krivi, ili su tu, na podu“. "I što je najgore – što su znakovi iscrtani…“.

Problema sa horizontalnom signalizacijom svesni su i u upravi grada, objašnjavaju u Savetu za bezbednost saobraćaja, jer su ti poslovi do sada bili povereni firmi iz Sombora:

"Dok mi uočimo problem, dok pozovemo i prijavimo, tu prođe neki period, i u pravu su građani. U toku je odabir drugog izvođača radova održavanja saobraćajne signalizacije, i mi se nadamo da ćemo te probleme rešiti na bolji način“, objašnjava predsednik Saveta za bezbednost saobraćaja Miloš Vasić.

Godišnje se, dodaje, postavi oko 150 novih stubova i zameni oko 500 tabli saobraćajnih znakova, a ispravi od 100 do 150 stubova i oko 200 tabli. Za ove namene grad izdvaja oko 3 miliona dinara. U gradu postoji 13 semaforizovanih raskrsnica i dva pešačka semafora, za čije održavanje se godišnje izdvaja oko million dinara.

"Takođe, pošto nismo imali katastar saobraćajne signalizacije, planiramo da izradimo i jedan takav sveobuhvatni katastar, da bismo znali šta na teritoriji grada od saobraćajne signalizacije imamo", dodaje Miloš Vasić.

Grad Vršac je 2017. Godine izradio i Strategiju bezbednosti saobraćaja sa akcionim planom za aktivnosti koje gradska vlast planira da realizuje, i time u periodu od naredne četiri godine unapredi ovu oblast.

Na teritoriji Grada Vršca nalazi se 79 kilometara državnih i 115 kilometara opštinskih puteva. Dužina ulica u samom gradu je 109, a u preostala 22 naseljena mesta 151 kilometar, pa grad održava ukupno oko 380 km putne mreže!

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.