Vršac: Savetovanje za sudije, advokate i tužioce

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 14.Sep.2018, 11:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vršac: Savetovanje za sudije, advokate i tužioce

U Vršcu se danas završava trodnevno savetovanje "Odgovor(n)i za budućnost" za sudije, tužioce, advokate i polaznike Pravosudne akademije. Tokom tri dana bilo je govora o aktuelnim temama, poput odnosa pravosuđa i medija i porodično pravnoj zaštiti od nasilja u porodici.

Panel diskusija na temu "Pravosuđe i mediji – sloboda, obaveza, odgovornost" pokazala je da se u određenim situacijama pravosuđe i mediji doživljavaju kao suprotstavljene strane.

"Zaključak >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << je da je takav odnos proizilazi iz neadekvatne komunikacije, a medijima se najviše zamera to da izveštavaju i daju netačne informacije o sudskim postupcima, o stanju u pravosuđu i time stvaraju nepoverenje građana u rad sudova i sudstva i stanju u pravosuđu, kao i da davanjem takvih informacija ugrožavaju istragu", kaže Aleksandar Pantić, član Visokog saveta sudstva.

Zamera se novinarima i da ne poštuju dostojanstvo ličnosti, pravo na privatnost i prezumpciju nevinosti kao vrhovni princip krivičnog zakonodavstva. Sa druge strane čule su se i primedbe novinara, sudije kažu opravdane.

"To je činjenica da je pravosuđe dosta zatvoreno, znači mediji ne dobijaju adekvatne, pravovremene i jasne informacije. Apsolutno sudovi moraju da budu mnogo otvoreniji prema medijima, da mediji mogu da dobiju brzu, tačnu, proverenu i potpunu informaciju", dodaje Pantić.

U tom slučaju bio bi sužen prostor za plasiranje neproverenih i proizvoljnih informacija. Dosta zanimanja pobudila je tema "Porodično pravna zaštita od nasilja u porodici" koja je veoma prisutna u javnosti. Novi Zakon je ovde doneo dosta pozitivnih strana, ali problem je često u koordinaciji organa koji moraju sa većom pažnjom da postupaju.

"Važno je da se afirmiše i u primeni implementira što je Zakon od prošle godine u primeni zamislio. Da se obezbedi podrška porodici, a da to ne bude samo formalni nego stvarni pristup", smatra Jelica Bojanić Kerkez, sudija Apelacionog suda u Novom Sadu.

A nije bez važnosti ni trenutak u kome je savetovanje organizovano, rekao je Siniša Trifunović, predsednik Alumni kluba Pravosudne akademije.

"Baš naše savetovanje poklopilo se sa objavljivanjem poslednjeg nacrta ministarstva pravde vezano za ustavne promene i Pravosudna akademija je postala ustavna kategorija i to upravio na inicijativu našeg kluba".

Time će se unaprediti način izbora sudija i tužilaca i proces će biti mnogo transparentniji, kažu sudije. Na savetovanju je razgovarano i o Prekršajnom postupku, proaktivnim istragama i veštinama zastupanja na glavnom pretresu.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.