Vršac: Mlekara u Partu dobra investicija

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 06.Sep.2017, 16:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vršac: Mlekara u Partu dobra investicija

Od pre tri meseca u selu Parta kod Vršca počela je sa radom mlekara koja dnevno preradi 5 tona mleka od kojeg se proizvodi sir trapist za domaće tržište, a prošao je provere i za rusko tako da će se krenuti i sa izvozom. Mlekara je zaposlila 11 stanovnika sela i namera vlasnika je da širi i proizvodnju i broj zaposlenih.

Kada su tri poslovna čoveka iz Kragujevca kupila objekat nekadašnje mlekare u selu Parta kod Vršca i pre tri nepuna meseca krenuli sa proizvodnjom sira, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << za žitelje sela bio je važan događaj, ali i za stočare ovog dela Banata obzirom na to da je do tada ovde postojala samo jedna mlekara. Analiza je pokazala da je ulaganje u mlekaru dobra investicija pa je u objekat i opremu uloženo oko 700 hiljada evra.

Mi smo dodatno povećali kapacitet tako da bez dodatnih novih ulaganja, jer smo već dosta uložili u odnosu na inicijalnu kupovinu, kapacitet možemo da povećamo bez problema tri puta tako da ćemo to lagano da podižemo, kaže Marko Slavković, direktor finansija Mlekare.

Od početka rada mlekare dnevno se prerađuje 5 tona mleka, a cilj je da se poveća na 20 tona. Želimo da napravimo dobru mlekaru za područje Vršca i ovog dela Banata jer ovde ima dosta kvalitetnih farmi sa kojima sarađujemo i sa kojima ćemo sarađivati, kaže direktor Gojko Ilić.

Naša namera je da napravimo stabilan izvor mleka od 10 tona samo sa područja Banata. Zato smo pripremili podsticajne mere. Svaki proizvođač koji ima problem da obezbedi hranu za zimu može da dobije pozajmicu, beskamatnu naravno i svaku drugu pomoć, kaže direktor Ilić.

U mlekari radi 11 stanovnika Parte i sa širenjem objekta povećavaće se i broj zaposlenih.

Mi smo do sada na 30 posto kapaciteta objekta i mašina u objektu. Okolo ima još dosta zemlje tako da ako sve ide kako se nadamo, sledeće godine stajaćemo 20 metra ispred, odnosno kod sledećeg objekta, kaže Marko Obradović, suvlasnik firme.

Prosečna cena mleka u otkupu je 30 dinara i u Mlekari Mice se nadaju da će dobrom saradnjom sa kooperantima podstaći još neke proizvođače ovog regiona da se upuste u proizvodnju mleka.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.