Vršac: Dobrovoljnih davalaca krvi sve manje

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 14.Jun.2018, 15:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vršac: Dobrovoljnih davalaca krvi sve manje

Tradicionalno, svečanost za dobrovoljne davaoce, organizovana je i ove godine u objektu Crvenog krsta na Vršačkom bregu.

"Obeležavamo ovaj značajan dan svake godine pa tako i ove, i to tako što pozivamo naše dobrovoljne davaoce krvi da im uručimo zahvalnice i plakete, kako bi im se bar na jedan skroman način odužili za njihovu humanost i ljubav prema svim ljudima kojima je potrebna'', istakla je Slavica Nikolić, predsednica upravnog odbora Crvenog Krsta Vršac.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine <<
U znak priznanja za datu krv i izraženu plemenitost, Vrščanima je uručeno preko stotinu plaketa i zahvalnica. Među njima bilo je i onih koji su krv dali više od pedeset puta.

"Dao sam krv zvanično sedamdeset i pet puta a bilo je i više,jer sam vozio kamion i onda sam nekad usput davao i tako pomagao ljudima',' kaže Đurica Rakojević.

"Ja sam dobijao krv kada sam bio dete, pa sam rešio da se odužim ako nekom bude potrebno.Trebalo bi da se daje krv,samo sada su malo poremetili, moramo da čekamo da po krv organizovano dodju iz novog sada ili beograda, a ranije je davao ko je kad hteo i mogao", objasnio je Slobodan Milenković koji je dobrovoljno dao krv pedeset puta.

Aktivnosti Crvenog Krsta i akcije dobrovoljnog davanja krvi podržavaju predstavnici lokalne samouprave i ličnim primerom.

"Bio sam dugo godina direktor Hemijsko medicinske škole, i bio sam u prilici da organizujem razne akcije, gde smo mi kolektivno nastupali, kao i naša deca koja su bila punoletna i pristupali su uvek i u velikom broju", rekao je Veljko Stojanović, član Gradskog veća za obrazovanje.

Broj dobrovoljnih davalaca krvi do ove godine bio je hiljadu i sedamstotina godišnje, međutim od kako se akcije sprovode po planu Zavoda za transfuziju krvi iz Novog Sada u određenim vremenskim intervalima, taj broj davalaca opada.

"Oni nisu uvek u mogućnosti da dođu baš tog datuma da daju krv. Imamo u vidu da ljudi rade i da baš tog dana možda ne mogu da dođu, smatramo da je to razlog malog pada, međutim verujemo da ćemo ponovo da dođemo na onaj broj koji smo imali do ove godine'', istakao je Boško Mitrašinović, sekretar Crvenog Krsta Vršac.

Naredna akcija najavljena je za kraj ovog meseca.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.