Vremeplov: Umro Ludvig van Betoven

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 26.Mar.2019, 01:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vremeplov: Umro Ludvig van Betoven

1827 - Umro je nemački kompozitor Ludvig van Betoven, čije stvaralaštvo je svojevrsni spoj klasicizma i romantizma.Jedan je od najvećih kompozitora u istoriji. Dela: devet simfonija, opera "Fidelio", klavirske sonate, sonate za violinu i klavir, gudački kvarteti, uvertire, pet koncerata za klavir i orkestar, "Koncert za violinu i orkestar u d-duru", ciklus pesama "Dalekoj dragoj", mise, solo pesme, kamerna muzika.

Danas je utorak, 26. mart, 85. dan 2019. Do kraja >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << godine ima 280 dana.

1874 - Rođen je američki pisac Robert Li Frost, četvorostruki dobitnik Pulicerove nagrade za poeziju, čije su najčešće teme ljudska usamljenost, prolaznost, vezanost za prirodu. Dela: zbirke pesama "Dečakova volja", "Severno od Bostona", "Potok što teče na Zapad", "Sabrane pesme".

1892 - Rođen je srpski biolog Siniša Stanković, član Srpske akademije nauka i umetnosti, direktor Biološkog instituta.

Bavio se uporednim istraživanjima porekla i razvića živog sveta balkanskih jezera, strukturom i razvojem njihovih ekosistema.

Prirodne nauke studirao je u Beogradu i Grenoblu, a redovni profesor Beogradskog univerziteta postao je 1934. Tokom nemačke okupacije u Drugom svetskom ratu bio je član rukovodstva NOP Srbije i veći deo rata proveo je kao zatočenik na Banjici. Posle oslobođenja izabran je za predsednika Prezidijuma Narodne skupštine Srbije i uspešno je zastupao interese Jugoslavije na međunarodnim konferencijama. U univerzitetsku nastavu uveo je ekologiju, citologiju, embriologiju, dinamiku razvića, uporednu anatomiju.

Dela: "Ohridsko jezero i njegov živi svet" (sinteza njegovih naučnih istraživanja i shvatanja), univerzitetski udžbenici "Uporedna anatomija kičmenjaka", "Ekologija".

1893 - Rođen je italijanski političar Palmiro Toljati, jedan od osnivača Komunističke partije Italije 1921. i njen generalni sekretar od 1927. do 1964. Razradio je koncepciju "italijanskog puta u socijalizam", što je trebalo da označi otklon od staljinizma. Dela: zbirka govora i članaka "Discorsi alla Constituente", esej "Il Partito comunista italiano".

1911 - Rođen je američki pisac Tomas Lenijer Vilijams, poznat kao Tenesi Vilijams. Opisivao je svet seksualnosti i nasilja i neretko je napadan zbog sklonosti ka šokantnom i senzacionalnom. Dela: drame "Staklena menažerija", "Tramvaj nazvan želja", "Mačka na usijanom limenom krovu", "Tetovirana ruža", "Nežna ptica mladosti", "Leto i dim", "Noć iguane", "Camino real", "Vieux Carre", "Odeća za letnji hotel", "Ne o slavujima", romani "Rimsko proleće gospođe Ston", "Moize i svet razuma", zbirke priča "Jedna ruka", "Tvrda-šećerlema", zbirka pesama "U zimu".

1923 - Umrla je francuska glumica Sara Bernar, koja je obeležila pozorišnu epohu kao najveća tragičarka svog doba.

Uživala je izuzetnu popularnost i savremenici su je nazivali "božanska Sara", a njenu uspešnu karijeru nije prekinula čak ni amputacija noge 1915. Bila je i profesor Konzervatorijuma u Parizu.

Napisala je "Memoare".

1937 - Rim i Beograd potpisali su sporazum o prijateljstvu, kojim je Italija garantovala teritorijalni integritet Kraljevine Jugoslavije i obavezala se da uskrati podršku hrvatskim nacistima (Ustaški pokret).

1945 - Posle teških borbi, američke trupe su u Drugom svetskom ratu osvojile malo pacifičko ostrvo Ivo Džima, strateški važno za bombarderske napade na Japan. Japanska posada od 23.000 ljudi, izginula je gotovo do poslednjeg, izbačeno je iz stroja 27.000 Amerikanaca, od kojih je 6.821 poginuo.

1953 - Američki mikrobiolog Džonas Edvard Salk objavio je pronalazak vakcine protiv dečje paralize.

1971 - Šeik Mudžibur Rahman proglasio je Istočni Pakistan nezavisnom državom Bangladeš.

1979 - Na ceremoniji u Vašingtonu, Izrael i Egipat su potpisima izraelskog premijera Menahema Begina i egipatskog predsednika Anvara el Sadata zaključili mirovni ugovor, prvi između jevrejske države i neke arapske zemlje.

1984 - Izvršio je samoubistvo srpski pisac Branko Ćopić, član Srpske akademije nauka i umetnosti, nadahnut pripovedač, tvorac zanimljivih i upečatljivih likova i događaja, koje je opisao svežim, sočnim i slikovitim jezikom. Diplomirao je na Filozofskom fakultetu u Beogradu. U partizanskom pokretu je učestvovao od 1941. Počeo je da piše kao đak učiteljske škole i pre Drugog svetskog rata je objavio zbirke pripovedaka "Pod Grmečom", "Borci i bjegunci" i "Planinci". Njegova prozna dela su prožeta lirikom, živopisnim realističkim slikanjem života na selu, poznavanjem mentaliteta i psihologije ljudi Grmeča i Podgrmečja, njegovog zavičaja, vedrinom i vitalnošću duha.

Napisao je veći broj knjiga za decu: "Bojna lira pionira", "Put u vedrinu", priče "U svetu leptirova i medveda", "Bosonogo đetinjstvo", zbirke pesama "Ognjeno rađanje domovine", "Ratnikovo proljeće". Zbirka pripovedaka "Bašta sljezove boje", za koju je dobio Njegoševu nagradu. Ostala dela: romani "Prolom", "Gluvi barut", "Ne tuguj, bronzana stražo", "Osma ofanziva", zbirke pripovedaka "Rosa na bajonetima", "Surova škola", "Doživljaji Nikoletine Bursaća".

1999 - U vazdušnom duelu dva "MiG-a 29" Vojske Jugoslavije protiv 24 Nato aviona, poginuo je pilot major Zoran Radosavljević, prva žrtva među našim pilotima od početka agresije NATO na Srbiju (SRJ). Njegov kolega major Nebojša Nikolić - pošto je kao i Radosavljević prethodno lansirao projektile na neprijateljske aparate, izbegavši pritom tri rakete, morao je da iskoči iz kabine kad je njegov avion pogođen.

2002 - U avganistanskoj provinciji Baglan oko 160 kilometara severno od Kabula u zemljotresu je poginulo najmanje 1.000 ljudi, a glavni grad provincije Nahrin sravnjen je sa zemljom.

2004 - U centru Beograda atentator, koji nije otkriven, ubio je generalnog sekretara Fudbalskog saveza Srbije i Crne Gore Branka Bulatovića.

2005 - Umro je srpski pozorišni i filmski glumac Dragoljub Milosavljević Gula, član Jugoslovenskog dramskog pozorišta, koji je odigrao niz uspelih uloga u dramama "Dundo Maroje", "Sumnjivo lice", "Samoubica", "Mister Dolar", "Vuci i ovce", "Pigmalion", "Stradija", "Haleluja", "Bartolomejski vašar", "Punjene tikvice"...

Filmovi: "Mala", "Treća sreća", "Vampiri su među nama", "Balkan ekspres", "Oktoberfest". "Maratonci trče počasni krug", "O pokojniku sve najlepše", "Lude godine", "Protiv Kinga"...

2007 - Izaslanik UN za Kosovo Marti Ahtisari preporučio je u svom izveštaju nezavisnost Kosova "pod nadzorom međunarodne zajednice", potpuno ignorišući teritorijalnu celovitost Srbije, kao i međunarodno pravo.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Vremeplov (26. mart 2019)

Izvor: RTS, 26.Mar.2019

1804. - Prvo diplomatsko pismo iz Srbije uputio prota Mateja Nenadović austrijskim vlastima . .1827. - Umro Ludvig van Betoven, nemački kompozitor. (Bon, 16. 12. 1770 - Beč, 26. 03. 1827).1874. - Rođen Robert Li Frost,...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.