Vredna donacija Dečjoj bolnici u Novom Sadu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 04.Nov.2021, 16:21

Vredna donacija Dečjoj bolnici u Novom Sadu

Institutu za zdravstvenu zaštitu dece i omladine Vojvodine iz Novog Sada UNICEF i kompanija Delez Srbija donirali su aparat za terapijsku hipotermiju asfiktične novorođenčadi, a u okviru kampanje "Tako mali da bi u srce stali".

Aparat je namenjen lečenju beba koje su preživele nedostatak kiseonika prilikom porođaja ion sprečava oštećenja mozga kod novorođenčadi savremenom metodom kontrolisanog snižavanja temperature.

"Aparat je stigao pre neki dan i mi smo >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << ga odmah priključili na jednu bebu i on radi svoj posao i moram da kažem da smo veoma zahalni UNICEF-u jer je on veoma bitan partner i do sada se pokazalo da uz ta oprema koju su nam i do sada donirali, kao i ova oprema koja nam je danas stigla, je nama veoma pomogla u zbrinjavanju i lečenju naših pacijenata", rekla je direktorka Instituta dr Jelena Antić i zahvalila na stručnoj pomoći da ovu razvojnu pedijatriju dovedu na najviši nivo.

Kampanja kroz koju se dodatno opremaju neonatalne jedinice u Srbiji pokrenuta je krajem prošle godine i ima za cilj doprinos smanjena smrtnosti prevremeno rođenih beba.

"Zajednički zaista radimo na tome da svako dete, pogotovo ona najosetljivija deca iz Vojvodine koja su prevremeno rođena, koja su bolesna, dobiju najkvalitetniju zdravstvenu zaštitu. Ovo je jedan aparat u nizu zajedničke podrške i saradnje koju smo imali u prethodnom periodu, a posebno nam je drago da je on bio toliko potreban, da je već sada u upotrebi i da pomaže jednom najosetljivijem detetu”, istakla je Jelena Zajeganović Jakovljević, rukovodilac programa za rani razvoj UNICEF-a.

Vrednost aparata je 2.419 000 dinara, a još jedan će otići u Centar za neonatalogiju u Kragujevcu koji će dobiti i prvo ambulantno vozilo za prevoz prevremeno rođene i bolesne novorođenčadi.

U Srbiji se svake godine prevremeno rodi 4000 beba. Prema statistici svakoga dana njih sedam zahteva urgentnu podršku, a prevremeno rođenje odgovorno je za više od 60 odsto smrtnih slučajeva novorođenčadi u zemlji.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Više hospitalizovane dece sa težom kliničkom slikom; Novi punkt za vakcinaciju uskoro u Vršačkoj

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 04.Nov.2021

Više zaražene i hospitalizovane dece sa težim klinički slikama odlika je ovog talasa koronavirusa, kažu u novosadskoj Dečjoj bolnici. Broj odraslih pacijenata u Kovid bolnici na Mišeluku i dalje je na svom maksimumu, a gradonačelnik Novog Sada apeluje na vakcinaciju i najavljuje otvaranje još...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.