Video festival Videomedeja u Novom Sadu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 08.Sep.2017, 19:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Video festival Videomedeja u Novom Sadu

Ove godine održava se 21. Međunarodni video festival Videomedeja u produkciji i organizaciji Udruženja za video umetnost Videomedeja. Trodnevni Međunarodni festival savremene video umetnosti Videomedeja će biti otvoren u petak, 22. septembra u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine u Novom Sadu.

Gosti i učesnici festivala su svetski poznati vizuelni umetnici, vizuelne grupe, teoretičari, kritičari, medijski aktivisti, producenti, promoteri i distributeri.

Svečano >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << otvaranje festivala zakazano je za 19:30 časova, a od 18:00 počinje poseban program prezentacijom Vladimira Tupanjca, istoričara umetnosti, filmskog i likovnog kritičara koji od 1998. godine piše filmsku kritiku i tekstove o popularnoj kulturi, medijima i savremenim društvenim fenomenima za dnevnu štampu, nedeljne i mesečne časopise i publikacije u Srbiji i inostranstvu.

Kroz tri takmičarske selekcije Projekcije, Medijske instalacije/Nastupi i Lunartis, urednici programa Ivana Sremčević Matijević, Željko Mandić i Aleksandar Davić predočiće 55 odabranih video radova, 9 medijskih instalacija i 11 radova studenata sa najprestižnijih filmskih akademija i fakulteta iz celog sveta.

Pre tri godine Videomedeja je pokrenula novi projekat Lunartis, kroz koji će se i ove godine predstaviti najtalentovaniji studenti 11 najprestižnijih filmskih akademija i fakulteta širom sveta, pa će i ovogodišnji takmičarski program sadržati tri selekcije – Projekcije, Medijske instalacije/Nastupi i Lunartis. Filmovi iz programa Lunartis konkurišu za dve nagrade, Lunartis nagradu koju dodeljuje žiri za najbolji film i Lunartis nagradu publike za najbolji film po mišljenju posetilaca (sabiranjem glasova publike). U selekciji Projekcije biće prikazano 55 radova, koji konkurišu za nagradu Sfinga, dok je u Medijskim instalacijma/Nastupima zastupljeno 9 medijskih instalacija među kojima će biti dodeljena nagrada Bogdanka Poznanović. U nedelju, 24. septembra u 20:30 časova, tročlani internacionalni žiri proglasiće pobednike festivala, a nakon toga publika će imati priliku da pogleda nagrađene radove.

Na konkursu za 21. Videomedeju pristiglo je preko 1000 prijava od kojih je skoro 9 odsto uvršteno u festivalski program. U konkursu su učestvovali autori iz 40 različitih zemalja sa svih kontinenata, a ono što bi se moglo istaći kao zanimljivost je to da ove godine ima znatno više radova iz Azije i Kanade. Program su, kao i prethodnih godina, uredili Ivana Sremčević Matijević, Željko Mandić i Aleksandar Davić.

Sva tri festivalska dana program počinje u 17 časova i traje do ponoći, a ulaz je besplatan.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Festival multimedijalne umetnosti u Galeriji SULUV-a

Izvor: Radio 021, 09.Sep.2017, 15:20

Međunarodni festival multimedijalne umetnosti – IMAF, godišnji događaj posvećen umetnosti performansa, održava se tokom vikenda u Novom Sadu...Festival će u Galeriji SULUV-a okupiti više od 20 umetnika i umetničkih grupa iz desetak evropskih zemalja i Meksika...Program oba dana počinje u 19...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.