Vez ne izlazi iz mode

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 25.Jan.2021, 21:17

Vez ne izlazi iz mode

Da se očuvanje tradicije i kulturne baštine danas ne mora odnositi samo na profesionalce, pokazuje i primer Novosađanke Valerije Đurković, koja se, između ostalog, bavi i vezom.

U prošlosti, devojke su učile vrednosti i lepote ručnog rada, pa su svoja znanja prenosile mlađim generacijama u porodici. Tako je i Valerija Đurković, svoje prve korake u učenju umetnosti veza naučila uz svoju baku. Mnogo godina kasnije, tačnije 2016, opredelila se za profesionalno bavljenje >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << ovim poslom. Za svoje radove je nagrađena, a jedan od motiva nosi zvanje brenda Bačke.

"Tehnike koje negujem, to su vez, heklanje i štrikanje, s tim što sam se poslednjih godina malo više orijentisala na vez. Privlače me motivi, i to je ono što sam počela da istražujem, i da čitam, i gugl varijanta, i biblioteka Matice srpske, tako da sam počela kao amater da se bavim, da prikupljam informacije, da tražim te motive", objašnjava Valerija Đurković, vlasnica rukodelnice "Čudesna petlja".

Da bi se počelo sa učenjem jedne od najstarijih tehnika ručnog rada, nije potrebno posebno platno ili konac, ali se mora biti upoznat sa vrstama veza. U našoj kulturi, to su vez po broju, kada se broje niti u otkanom platnu, i po pismu, kada se veze po nečemu što je nacrtano. Geometrijski motivi i pokrsnice karakteristični su za naše krajeve, a za jedan kvalitetan vez potrebno je i po više stotina sati.

"Znamo da se po kućama tkalo, ta tkanina je zapravo služila ukućanima i da se obuku, i da proizvedu stvari koje su potrebne za kućanstvo, tipa peškiri, stolnjaci... a vez je tehnika koja daje vrednost toj istkanoj tkanini", kaže Valerija Đurković.

Valerija smatra da su vez i slične tehnike nešto što se zaboravilo, ali da se u poslednje vreme podseća na vrednosti koje nose.

"Možemo tom vezu i tim motivima prosto da damo jednu novu vrednost. Ako stavimo neki stari motiv na tašnu, na haljinu, na bluzu, ili bilo šta drugo što je odevnog predmeta", ističe Valerija Đurković.

Vez može da nauči svako, a iako bi bilo dobro sa učenjem krenuti već od malih nogu, naša sagovornica poručuje da nikad nije kasno.

"To je jedan neobično lep svet u kom možeš da uživaš dok radiš, i, naravno, s ljubavlju", zaključuje Valerija Đurković.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.