Veliki troškovi prate stambene kredite

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 03.Dec.2014, 13:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Veliki troškovi prate stambene kredite

Za uzimanje stambenog kredita od 15.000 evra građani moraju da plate još 1.700 evra troškova za razne druge troškove, objavila je danas Udruženje bankarskih klijenata "Efektiva".

Kako se navodi u saopštenju, ta računica je dobijena na osnovu odgovora banaka o uslovima za stambeni kredit od 15.000 evra, za stan koji košta 30.000 evra, sa rokom otplate od 10 godina.

Za taj kredit potrebna je platiti overu založne izjave kod notara oko - 200 evra, premiju >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << osiguranja kod Nacionalne korporacije za osiguranje kredita (NKOSK) oko - 450 evra, proviziju za obradu zahteva kod NKOSK - 30 evra, trošak upisa založnog prava - 20.000 dinara (oko 165 evra), osiguranje nepokretnosti - 360 evra.

Na taj trošak treba dodati još plaćanje overe založne izjave - 60 evra, procene vrednosti nekretnine - 300 evra, vađenja lista nepokretnosti - 10 evra i obrade kreditnog zahteva kod banke, koji nije obaveza svugde - 75 do 150 evra.

"Stambeni kredit od 15.000 evra će na kraju korisnika ukupno koštati još oko 6.000 evra, koliko će platiti redovne kamate, koju su banke ponudile po stopi od oko 7,2 odsto godišnje", piše u saopštenju "Efektive".

To udruženje je postavilo pitanje zašto bankama nije u interesu da stambeni krediti budu jeftiniji, a primetan je rast marži koje banke uračunavaju u cenu tih kredita.

Navodi se da je ta marža u nekim bankama oko sedam odsto, na koju se dodaje vrednost Euribora, koja je sada minimalna i iznosi nešto manje od 0,2 odsto.

Kako ističe "Efektiva", klijent mora računati i na mogućnost da vrednost Euribora poraste, čime bi se znatno uvećala mesečna rata pozajmice i ukupna kamata koju na kraju plati korisnik kredita.
Pogledaj vesti o: Stambeni krediti

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

STAMBENI KREDITI SKUPI: Građani prodaju krov nad glavom, ne mogu više da plaćaju rate

Izvor: Kurir, 03.Dec.2014

Da bi neko podigao "samo" 15.000 evra stambenog kredita, u startu mora da plati oko 1.700 evra troškova..BEOGRAD - Tržište nekretnina je u stalnom padu zato što se sve veći broj građana odlučuje na prodaju nekretnine, jer nisu više u mogućnosti da plaćaju rate kredita, a i stambeni krediti...

Nastavak na Kurir...

"Efektiva": Za stambeni kredit od 15.000 evra još 1.700 troška

Izvor: Blic, 03.Dec.2014

Za uzimanje stambenog kredita od 15.000 evra građani moraju da plate još 1.700 evra troškova za razne druge troškove, objavila je danas Udruženje bankarskih klijenata "Efektiva"...Kako se navodi u saopštenju, ta računica je dobijena na osnovu odgovora banaka o uslovima za stambeni kredit od 15.000...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.