Vatrogasac i pesnik: San koji se ostvario

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 25.Jul.2016, 19:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vatrogasac i pesnik: San koji se ostvario

Potrebno je da čovek ima san, da on bude lep i da traje dovoljno dugo. I onda će se ostvariti. To je priča o ostvarenju sna Gorana Mićića, pripadnika novosadske vatrogasne brigade, čiji je san bio da ono što je plod njegove duše čuju i drugi.

Vatrogasac već četvrt veka, sa istim sjajem u očima kao na početku karijere, Goran kaže da za taj posao moraš biti prvenstveno human i psihički jak.

"Kad dođeš na neku intervenciju i nešto uradiš dobro i kad spaseš >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << jedan ljudski život... To je nešto što ne može da se plati novcima", priča nam Mićić.

Posle dugih radnih dana koji su često bili ispunjeni opasnostima i teškim ljudskim pričama, Goran je izlaz nalazio u pesmama koje se rađaju u njegovoj duši, praćene tonom gitare koju svira od desete godine.

"Imam običaj da kažem da su se svi vatrogasci nagledali ljudskih tragedija za deset života i sa tim se čovek mora nositi. To su neke stvari koje ostavljaju neke tragove u nama, a kad se uhvatim gitare to je jednostavno kao da puštam to iz mene na neki način. Kao da se vraćam sebi ili kao da upijam neku energiju iz nekog prostora iz nekog događaja, jednostavno se zaokruži ta priča i...i eto ti pesme", kaže naš sagovornik.

A sve pesme su autobiografske, nastale u onom trenutku kada ih je, kako kaže, osetio.

" Jedna od poslednjih pesama koje sam napisao je nastala tako što sam došao iz noćne smene umoran, u to vreme smo renovirali kuću i na stolu je stajalo parče lesonita i olovka i neka misao mi je došla, neke reči i ja to zapišem...gitaru i zamisli šta se dogodi da se u sopstvenoj pesmi rasplačeš onako kao dete, pesma je tako napisana iz duše, u tom trenutku sam se ja tako osećao", dodaje on.

Saradnja sa kompozitorom Ferencom Kovačom dovela je do toga da pesma Ples na kiši ugleda svetlost dana. Napisana i otpevana iz duše, predstavlja ostvarenje Goranovog dečačkog sna.

Goran je svoj san ostvario i kaže da je zadovoljan i srećan čovek. Najsrećniji je kada vidi da emociju koja izvire iz njegovih pesama prepozna još neko. I ta emocija ovog vatrogasca pesničke duše vidi se u sjaju u očima koji ga nikad ne napušta.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.