Vasin: Poslodavci ucenjuju žene

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 14.Feb.2012, 14:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vasin: Poslodavci ucenjuju žene

NOVI SAD -

Pokrajinski sekretar za rad Miroslav Vasin izjavio je danas da je očigledno da pojedini poslodavci ucenjuju žene prilikom zasnivanja radnog odnosa.

"Ucenjuju ih na najgori mogući način - tako što im se postavlja uslov da ne smeju da ostanu u drugom stanju, da se obavežu da u sledećih tri ili pet godina ne rađaju. Goreg ponašanja u oblasti zapošljavanja nema", rekao je Vasin na konferenciji za novinare.

Prema njegovim rečima, veoma je teško dokazati >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << tu vrstu ucenjivanja žena, jer se gotovo uvek radi o razgovoru "u četiri oka", između poslodavca i žene.

On je preporučio ženama da se uvek trude da tim razgovorima prisustvuje još neko.

Vasin je ukazao da pojedine žene, koje su imale ugovore na određeno vreme, ostaju bez posla kada se nalaze u poodmakloj trudnoći, a pošto im je ugovor istekao, one nemaju pravo ni na kakvu dodatnu zaštitu.

"Mi s jedne strane pričamo o tome da je Srbija jedna od deset zemalja sa najstarijom populacijom, a s druge strane ne činimo ništa da podstaknemo rađanje, pa ni kroz Zakon o radnim odnosima", rekao je Vasin.

Dodao je da će Vlada Vojvodine kroz zakonodavnu inicijativu tražiti da se žene više zaštite.

Vasin je rekao i da je nasilje u porodici veliko zlo, protiv koga se moramo boriti svim dopuštenim sredstvima.

"U porodičnom nasilju u 95 odsto slučajeva žrtve su žene, ali u sto odsto slučajeva žrtve su deca, koja to nasilje gledaju i preživljavaju. Svedoci smo da je u porastu mladalački siucid, a utvrđeno je da je taj porast u direktnoj vezi sa nasiljem u porodici", rekao je on.

Vasin je istakao da je Vojvodina lider u Srbiji u borbi sa nasiljem u porodici i da je za to pokrajinska administracija dobila priznanje od međunarodnih faktora.

Pokrajina je 2008. godine usvojila Strategiju za zaštitu od nasilja u porodici, koja je dala odlične rezultate, kazao je Vasin navodeći da su u svim okruzima u Vojvodini otvorene sigurne kuće za žrtve nasilja, osim u Sremskom okrugu, gde će (u Sremskoj Mitrovici) u naredna dva-tri meseca biti otvoren jedan takav objekat.

Vasin je apelovao na pravosuđe da oštrije sprovodi kaznenu politiku prema nasilnicima u porodici, istakavši da kaznena politika treba da bude takva "da nasilniku nikada više ne padne na pamet da ponovi to delo".

On je naveo da je u prošloj godini u Srbiji prijavljeno više od 6.000 slučajeva nasilja u porodici, a da je kao posledica tog nasilja ubijeno 28 žena. U 93 odsto slučajeva počinioci nasilja u porodici su muškarci, najčešće sadašnji ili bivši muževi ili partneri, koji ranije nisu osuđivani i koji su uračunljivi.

Sudska kazna je, kako je istakao, izrečena tek svakom petom počiniocu i to prevashodno uslovna osuda. Olakšavajuće okolnosti sud je pronašao u 90 odsto slučajeva, među kojima preovladava ranija neosuđivanost i roditeljstvo.

Na skupu povodom Dana zaljubljenih, novinari su upoznati sa "Deklaraciom pravih muškaraca" protiv nasilja nad ženama, čiji je potpisnik i potpredsednik Vlade Vojvodine i pokrajinski sekretar za međunarodnu saradnju i lokalnu samoupravu Tomislav Stantić.

Stantić je izrazio zadovoljstvo što u Vojvodini od 45 lokanih samouprava u 29 rade komisije ili saveti za rodnu ravnopravnost.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Poslodavci ucenjuju žene pri zapošljavanju

Izvor: Politika, 14.Feb.2012

NOVI SAD – Pokrajinski sekretar za rad Miroslav Vasin izjavio je da je očigledno da pojedini poslodavci ucenjuju žene prilikom zasnivanja radnog odnosa...„Ucenjuju ih na najgori mogući način - tako što im se postavlja uslov da ne smeju da ostanu u drugom stanju, da se obavežu da u sledećih...

Nastavak na Politika...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.