Vandali uništavaju Spomenik Sloboda na Iriškom vencu

Izvor: Blic, 26.Feb.2015, 14:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vandali uništavaju Spomenik "Sloboda" na Iriškom vencu

Spomenik „Sloboda“ na Iriškom vencu već dve godine uništavaju vandali.

Posetioci su na krađu bronzanih reljefnih tabli sa spomenika upozorili pre dve godine. Da se ništa nije uradilo na njegovoj zaštiti, pokazuje i to što je nestao ceo friz sa severne strane i polovina s istočne strane spomenika.

Simbol slobode i pet partizana

Spomenik „Sloboda” podignut je 1951. godine po nacrtima akademskog vajara Sretena Stojanovića. Na vrhu je obelisk >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << sa simbolom slobode i skulpturom petoro partizana u podnožju. Opasan je frizom sa scenama iz rata.

Nekada grandiozni spomenik postaje ruglo u srcu Fruške gore. Pola reljefa s istočne strane nestalo je pre nekoliko dana, a ukupna šteta se procenjuje na 125.000 evra. Pritom se računa samo ukradeni materijal, a kulturnu i istorijsku vrednost još niko ne procenjuje.

- Ako se nastavi ovim tempom, na svečanoj proslavi 65 godina od postavljanja spomenika neće ostati ništa. Spomenik ne uništavaju obični vandali, ili sakupljači sekundarnih sirovina. To čini logistički organizovana i tehnički dobro opremljena grupa - kaže Milan Mirković, arhitekta.

Umesto da pronađu način da spomenik zaštite, u nadležnim ustanovama se godinama spore o nadležnostima.

U Zavod za zaštitu spomenika kulture iz Sremske Mitrovice zaključuju da bi obnovu spomenika trebalo početi uskoro. Ali, mogu samo da objave uslove za zaštitu spomenika, ne i da to obave.

U Nacionalnom parku tvrdi da ne postoji dokument u kojem piše da je spomenik u njihovoj nadležnosti. Iz Ministarstva kulture nema reakcija. U Pokrajinskom sekretarijatu za kulturu kažu da će spomenik „Sloboda” biti obnovljen u naredne tri godine. To znači da će na njemu ponovo biti reljefi koje su vandali odneli.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.