VOICE: Sporna industrijska zona u M. Iđošu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 24.Feb.2015, 11:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

VOICE: Sporna industrijska zona u M. Iđošu

Industrijska zona u opštini Mali Iđoš u poslednjih desetak godina u više navrata je opremana novcem iz različitih državnih fondova, iako se nalazi u privatnom vlasništvu, piše Vojvođanski istraživačko-analitički centar (VOICE).

Model za opremanje privatne industrijske zone bespovratnim državnim novcem patentirala je lokalna samouprava u saradnji sa Aleksanderom Samonigom, biznismenom iz Austrije, 2004. godine, naveo je VOICE (www.voice.org.rs).

Tada je osnovano >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << javno-privatno preduzeće Smol steps (Small steps d.o.o.) u kojem je odnos kapitala 90 prema 10 odsto u korist austrijskog biznismena.

Lokalna vlast je vlasniku industrijskog parka plaćala eksproprijaciju zemljišta, a potom novcem iz državnih fondova infrastrukturno opremala privatnu imovinu, naveo je VOICE pozivajući se na dokumentaciju.

Iako je industrijska zona svojevremeno bila promovisana kao rešenje nezaposlenosti u nerazvijenoj opštini u kakvu se ubraja Mali Iđoš, do danas je zaposleno svega nekoliko desetaka građana.

VOICE je podsetio da je Zakon o javno-privatnom partnerstvu donet 2011. godine, odnosno sedam godina nakon početka saradnje Malog Iđoša i Smol stepsa i podsetio na izjavu Poverenika za informacije od javnog značaja Rodoljuba Šabića, koji je rekao da bi registar javnih ugovora trebalo da bude zasnovan na načelima zaštite javnog interesa i transparentnosti.

Na zvaničnoj internetskoj prezentaciji preduzeća Smol steps kontakt osoba je ujedno i članica Opštinskog veća zadužena za projekte i informisanje, a Agencija za borbu protiv korupcije je najavila da će po službenoj dužnosti proveriti da li u konkretnom slučaju postoje uslovi za odlučivanje o povredi Zakona o Agenciji.

Predstavnici Opštine Mali Iđoš nisu odgovrili na pitanje zašto ulaganja iz državnih fondova nisu uticala na vlasničku strukturu u preduzeću, u korist lokalne samouprave.

VOICE je centar za istraživačko novinarstvo Nezavisnog društva novinara Vojvodine.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.