Uskoro prvi lobisti sa sertifikatom u Srbiji

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 27.Feb.2020, 13:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uskoro prvi lobisti sa sertifikatom u Srbiji

Prvi krug obuke za lobiste u Agenciji za borbu protiv korupcije završilo je 46 kandidata i oni će narednih dana polagati završni ispit, posle kojeg sledi dobijanje sertifikata sa kojim se upisuju u registar lobista.

Tako će Srbija prvi put dobiti lobiste čiji rad je zakonski regulisan, a čiji posao je da posao je da argumentima koji su legalni i zakoniti ubedi donosioca odluka da je neka izmena, dopuna ili ukidanje i donošenje nekog propisa u interesu građana, odnosno u >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << interesu klijenta, korisnika lobiranja.

Jedna od obučenih za lobistu, Emina Ferizović, inače vlasnica Agencije za integrisane marketinške komunikacije "Eminent communications", kaže za Tanjug da je obuka bila odlično organizovana i da su časovi bili interaktivni i da se na njima najviše govorilo o primeni zakona.

"Zakoni su jako bitni, na predavanjima smo se bavili Zakonom o lobiranju, kao i brojnim drugim zakonima, a radićemo i na promeni percepcije kod ljudi koji lobiranje vide kao mito i korupciju", ističe Ferizović.

Kako dodaje, obuka je je obuhvatila i edukaciju o načinu na koji se vrši lobiranje, razumevanju ko je sve lobista, a ko lobirano lice, o etičkom kodeksu pri lobiranju, kao i o načinu na koji se funkcioniše u postupku lobiranja.

Prema njenim rečima, funkcije registrovanog lobiste su široke, ali i ograničene, postoje prava i obaveze.

"Prvi korak kad dobijemo sertifikat je da možemo da komuniciramo sa funkcionerima ili organima vlasti u Srbiji. Pojedinačne akcije ovde nisu zastupljene", ističe Ferizović.

Nakon obuke u narednih pet dana se polažu testovi, a postoje jasni kriterijumi da lobista mora biti poslovno sposoban, kao i da nije osuđivan.

Zakon o lobiranju donet je u avgustu prošle godine i on predviđa obuku lobista i njihov upis u registar.

Zbog velikog interesovanja, u Agenciji za borbu protiv korupcije održana su tri termina za obuku , a predviđen je i novi krug obuke od sredine marta.

Srbija ima potrebu za lobistima, odnosno lobiranjem koje se po i na unutrašnjem i na spoljašnjem planu, a lobiranje po osnovnoj podeli se deli na privredno i političko, a lobista se uvek zalaže za opšti akt, nikad za pojedinačni.

Lobista, kako objašnjavaju stručnjaci, ne mora da bude ekspert za svaku oblast kojom se bavi i njegov posao je da argumentima koji su legalni i zakoniti ubedi donosioca odluka da je neka izmena, dopuna ili ukidanje i donošenje nekog propisa u interesu građana, tj. u interesu klijenta, korisnika lobiranja.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.