Uoči izbora dobitnika Ninove nagrade

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 22.Jan.2023, 00:21

Uoči izbora dobitnika Ninove nagrade

Sve nas je obradovala vest da se u užem izboru za Ninovu nagradu našlo troje autora iz Novog Sada. da li je to slučajnost ili odraz stvaralačkog potencijala, po kojem je Novi Sad oduvek bio poznat, uoči dodele, koja je zakazana za ponedeljak u podne, razgovarali smo sa nekima od nominovanih.

U novosadskoj knjižari „Bulevar books“  naizgled običan dan. ne vlada atmosfera euforije iako četiri dana pre uručenja Ninove nagrade tu možete sresti čak dva nominovana autora, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << a knjižara je i izdavač jednog dela.

"Pre svega sam prijatno iznenađen i osećam se dobro. Uzbuđeno po malo i naravno to je ono čemu se zapravo najviše nadam. Tim pre jer je uzbuđenje i ushićenje veće jer mi imamo knjigu koju smo mi objavili, autorke Marijane Čanak koja je takođe u najužem izboru i samo je sreća duplirana" .To je ono što me najviše raduje. Što je knjiga sad dobila neku medijsku pažnju i neki lakši put da dođe do čitalaca. To je ono što je bitno. Da dobije svoj život sa drugim ljudima koji će je čitati izjavio jeMilan Tripković pisac i izdavač.

Ninova nagrada potvrdiće kvalitet, učiniti nagrađen roman vidljivijim, a reč pisca, nadamo se, istaknuti kao važnu.

Mi imamo situaciju u društvu da je kultura generalno, ne samo književnost, možda na margini. Mediji se mahom bave nekim političkim temama, estradom, sportom. Ovo je ipak na margini i nije loše da u nekom delu godine dospe u žižu i da se zna da postoji i tako nešto.

Ja sebe ne osećam kao nekog ko treba da je jevno govornik ili neko ko istupa u javnost šireći neke ideje ili neko bitno mišljenje. Mislim da je na meni da se bavim tekstom i da je to ono što najbolje mogu da radim rekla je književnica i novinarka Marijana Čanak.

Ninova nagrada podrazumeva i novčani iznos što je dobar primer toga kako zaista, sveobuhvatno podržati talenat i rad.

Pamtim sebe od pre nekoliko godina kada sam morala da se bavim egzistencijom. Tada ne postoje uslovi za umetničkim radom ili razmišljanje o nekim drugim temama.

Tako da to jeste izuzetno bitna tema. Naravno da i pisci i svi drugi treba od nečeg da žive i treba da budu plaćeni za svoj rad.

U najužem izboru, kada su u pitanju novosadski autori je i Uglješa Šajtinac. bez obzira na ishod, sve troje možete čitate već danas, a kritika je davno potvrdila vrednost dela. Dok čekamo da vidimo hoće li neko od ovih autora biti novi ninovac, ponosimo se njima, kao i do sad.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.