Uljana tikva popularna u Sloveniji

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 09.Sep.2017, 22:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uljana tikva popularna u Sloveniji

U Sloveniji, zemlji čiji je poljoprivredno - prehrambeni sektor na veoma razvijenom nivou, nalaze se polja jedne, za nas, alternativne kulture. Reč je o uljanoj tikvi, golici, ili kako je Slovenci nazivaju uljnoj buči.

Glavni način iskorištavanja je ceđenje ulja iz njenog semena, najčešće hladnim postupko, čime se dobija jedinstveni, lekoviti proizvod izuzetno prijatne arome.

Gotovo da nema domaćinstva koje ne proizvodi tikvino ulje ili lekovite semenke za >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << grickanje. Većina slovenačkih kmetija upravo taj proizvod, pored vina, nudi za degustaciju. Hranljivo ulje puno proteina, celuloznih, mineralnih materija i drugih sastojaka sastavni je deo trpeze pomurskih ugostitelja.

Na gazdinstvu Flejsingerovih, uljana tikva se gaji na dva hektara. Domaćin kaže da posle uljane tikve ostaje velika količina bio mase koja može poslužiti kao organsko đubrivo, tim pre što se ta biljna vrsta proizvodi bez pesticida.

Da postoji vekliko interesovanje za tikvino ulje u Sloveniji uverili smo se na najvećem poljoprivredno-prehrambenom sajmu "Agra," gde gotovo nema potrošača koji nije probao bučno ulje.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.