Ukrali iz budžeta pet miliona dinara

Izvor: Blic, 06.Dec.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ukrali iz budžeta pet miliona dinara

SOMBOR - Ita Terzić (1960), bivša pomoćnica načelnika Odeljenja za finansije i privredne poslove SO Sombor, osuđena je na sedam godina, a Ivan Kamerer, bivši načelnik Odeljenja za finansije i privredne poslove SO, na tri godine zatvora. Petar Relić, nekadašnji sekretar Skupštine opštine, sa kojim su radili u dogovoru, u međuvremenu je preminuo. U presudi Okružnog suda se navodi da su osuđeni zloupotrebili položaj radi pribavljanja sebi i drugim protivpravne koristi, čime su oštetili >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << opštinski budžet za 5.130.410 dinara.



Krivično odeljenje Okružnog suda u Somboru, čijem veću je predsedavala sudija Valentina Knežević, izreklo je, u prvom stepenu, presudu akterima krađe 5,1 milion dinara iz opštinskog budžeta. Ova afera potresa javnost već nekoliko godina i izaziva veliko interesovanje i nezaobilazni je poligon političkih rasprava.

Prema presudi, Ita Terzić je od januara 1999. do 7. septembra 2001. godine kao pomoćnica načelnika Odeljenja za finansije i privredne poslove SO i šef budžeta za vreme ratnog stanja, u dogovoru sa pokojnim Petrom Relićem, tadašnjim sekretarom SO i sekretarom Opštinske uprave, prekoračila ovlašćenja u raspolaganju novcem sa tri računa budžeta opštine i, osim ostalog, falsifikovala potpise predsednika i potpredsednika Izvršnog odbora na nalozima za prenos novca.

Terzićeva se od januara 2007. godine nalazi u bekstvu i za njom je raspisana poternica, tako da joj je suđeno u odsutnosti.

Kamerer je, stoji u presudi, u svojstvu načelnika Odeljenja za finansije i privredne poslove SO Sombor propustio da obavi svoju službenu dužnost kontrole knjigovodstveno-finansijske dokumentacije o prenosu novca iz budžeta, iako je znao da Relić i Terzićeva protivpravno prisvajaju novac. On nije, navodi se dalje, uskratio saglasnost na prenos novca iz budžeta preduzećima i tako je omogućio sebi i drugima da pribave protivpravnu imovinsku korist od 5.130.410 dinara.

Da bi prikrili stvarno stanje, Kamerer i Terzićeva su napravili lažne završne račune budžeta opštine Sombor za 1999. i 2000. godinu.

Uslovno su osuđene još četiri osobe zbog zaključivanja simuliranih poslova sa Skupštinom opštine Sombor, čime su sebi pribavili protivpravnu imovinsku korist.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.