Ugašena škola zbog malog broja đaka

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 02.Sep.2014, 19:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ugašena škola zbog malog broja đaka

Prvi put, posle 40 godina, u Somboru je zbog malog broja đaka ugašena jedna škola. Učenici Osnovne škole "21. oktobar" prebačeni su u drugu školu, ali svi nastavnici još nisu raspoređeni, iako je školska godina počela.

Gradsko veće Sombora prihvatilo je na poslednjoj sednici, održanoj 28. avgusta, predlog Radne grupe za sprovođenje Odluke Ministarstva prosvete o ukidanju škole.

Somborski većnici naložili su gradskom Odeljenju za obrazovanje da obavesti >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << roditelje đaka te škole da će nastavu pohađati u somborskoj Osnovnoj školi "Bratstvo-jedinstvo".

Istom odeljenju je naloženo i da obavesti Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje o ukidanju OŠ "21. oktobar" u Somboru i zatraži saglasnost za prelazak učenika te škole u drugu.

Od deset prisutnih članova Gradskog veća devet je glasalo za ove zaključke, dok je jedan bio protiv.

Inicijativa za ukidanje jedne od najstarijih škola u Somboru usledila je nakon prošlogodišnje posete ministra pravde Nikole Selakovića, koji je u Somboru sa gradskim čelnicima potpisao protokol kojim se predviđa da se zgrada te osnovne škole pretvori u prostor za Osnovno i Više javno tužilaštvo.

"Poznato mi je da je na delu bio pokušaj neke manipulacije i da je moj dolazak u Sombor od strane nekih ljudi tendenciozno tumačen kao dan kada će neko iseliti školu iz zgrade, pustiti učenike na ulicu, ostaviti ljude bez posla. Ovo nikome neće doneti gubitak posla, mesta u školskoj klupi, ovo je nešto što donosi dobro svim građanima u Somboru", izjavio je tada novinarima ministar Nikola Selaković.

Tadašnji zamenik predsednika Skupštine grada Borilav Staničkov objasnio je tada da je lokalna samouprava bila u obavezi da donese nov akt o mreži škola.

"Po uredbi Vlade Srbije na razdaljini od dva kilometra ne mogu postojati dve škole, ako jedna ima manje od 400 učenika. Osnovna škola '21. oktobar' ima 114 učenika, susedna 'Bratstvo-jedinstvo' 414, a sledeća 780 učenika. S druge strane Ministarstvo pravde je procenilo da je zgrada u kojoj se sada nalazi škola najpogodnija za ovaj projekat", izjavio je krajem decembra prošle godine Staničkov.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.