Izvor: Magyar Szó, 17.Okt.2015, 19:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Udruženje Terra’s slavi 25 godina postojanja

Na Otvorenom univerzitetu juče pre podne je otvoren Biofest, izložba organske hrane, po jedanaesti put. Dvodnevna manifestacija se ove godine održava u okviru jubileja, naime Udruženje Terra’s, predvodnik u propagiranju organskih proizvoda, slavi 25 godina svog postojanja.

Manifestacija je započeta tradicionalnom izložbom proizvoda: otprilike petnaestak proizvođača iz Srbije i regije predstavilo je svoje proizvode. Na svečanom otvaranju su dodeljene i nagrade. Nagradu biouzgajivača >> Pročitaj celu vest na sajtu Magyar Szó << godine dobilo je preduzeće Univerexport za organsko jestivo ulje, a bioproizvod godine je teletina čuruške organske farme.

Kao što se moglo čuti na otvaranju, od osnivanja Udruženja Terra’s, daleke 1990 godine pokrenuto je u Subotici mnoštvo projekata koji su imali ozbiljnog uticaja na organsku proizvodnju u Srbiji.

Dr. prof. Tomislav Sudarević, predsednik upravnog odbora udruženja, u svom pozdravnom govoru naglasio je da je Otvoreni univerzitet uvek bio otvoren za nove ideje, a daleke 1990. godine ova ustanova je prepoznala da je ideja organske proizvodnje zamisao budućnosti.

Terezija Horvat Skenderović, osnivač udruženja, povodom jubileja podelila je priznanja onima koji su doprineli četvrtvekovnom opstajanju udruženja. Prema njenim rečima, posebna radost je u tome što su ove godine priznanje dobili oni koji su bili prisutni prilikom osnivanja udruženja, u onim burnim vremenima i bez kojih Terra's ne bi bilo ono što jeste.

Priznanje su dobili dr. prof. Tomislav Sudarević, predsednik upravnog odbora udruženja Terra’s, agronom Nenad Novaković, agronom Branislav Pantelić, zamenica direktora upravnog odbora Snježana Mitrović i agronom Peter Kollat.

Prilikom otvaranja najavljeno je da će lokalna samouprava uskoro raspisati konkurs u okviru akcionog plana za organsku proizvodnju. Kao što je rečeno, lokalna samouprava u ovom segmentu vidi jednu od mogućih razvojnih puteva Subotice i zbog toga će se dogodine povećati iznos namenjen za tu svrhu.

Biofest je popodne nastavio sa konferencijom gde su predstavnici susednih zemalja govorili o svojim iskustvima na polju organske proizvodnje. Danas između 10 i 18 časova možete posetiti izložbu organskih proizvoda a biće održana i stručna savetovanja o uređenju prodaje organskih proizvoda, odnosno o GMO proizvodima. Gosti će posetiti organske farme u Ljutovu, Oromu i Totovom Selu.

Nastavak na Magyar Szó...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Magyar Szó. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Magyar Szó. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.