U srednjem Banatu govedarstvo odoleva

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 11.Okt.2014, 15:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U srednjem Banatu govedarstvo odoleva

Na pašnjacima sela Kumane kod Novog Bečeja, svakodnevno je oko 1.800 krava i 600 ovaca. Siniša Stančić zajedno sa bratom hrani 150 krava. Dnevno proizvedu oko 500 litara mleka. Krave osam meseci godišnje provedu na ispaši, što donosi značajne uštede.

"Za sada nećemo smanjivati broj grla, ali ako cena mleka bude padala, moraćemo da smanjimo, ili da se preorijentišemo na tov junadi ili proizvodnju priplodnih grla", kaže Stančić.

Milan Kvaščev, predsednik >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Pašnjačkog odbora objasnio je da ovo selo ima oko 2.700 hektara pašnjaka. Od toga 1.900 hektara na svojoj listi nepokretnosti, dok je za oko 800 hektara u toku uknjižba.

Na svom salašu Veljko Marinkov, agronom u penziji, sada drži sedamdesetak ovaca. Smatra da ni mleko, ni vuna, nemaju tržište, a ne isplati se ni hraniti jaganjce za prodaju, jer je mnogo nakupaca. On se priseća da se nekada za tri runa vune, mogla kupiti ovca.

Prema rečima Branka Stepanova, višeg saradnika za stočarstvo u zrenjaninskoj Poljoprivrednoj stručnoj službi, ovčarska proizvodnja prethodnih godina smanjena je za dvadeset procenata, ali sada mnogi ponovo ukrupnjavaju svoja stada jer su sredstva po umatičenoj ovci sa četiri povećana na sedam hiljada dinara. Međutim, u srednjem Banatu, najstabilnija je govedarska proizvodnja.

"Oscilacije su najčešće u opštinama Sečanj i Nova Crnja gde se proizvođači opredeljuju više za ovčarsku proizvodnju i živinarstvo. Novi Bečej je opština sa najvećim brojem grla, zatim Zrenjanin, pa Sečanj. Popisano je 39 hiljada grla goveda, a kontrolišemo 13 hiljada", kaže Stepanov.

On je istakao i da je najteža situacija ipak u svinjarstvu, koje se teško i sporo obnavlja.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.