U Sremu 116.00 hektara pod kukuruzom

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 04.Apr.2017, 13:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Sremu 116.00 hektara pod kukuruzom

U Sremu kukuruz je prošle godine zauzimao 116.000 hektara površina. Toliko bi trebalo da bude posejano i ove proizvodne godine procena je stručnjaka. Paori posao obavljaju uprkos činjenici da vlage u zemljištu fali i nadaju se kiši koja bi mogla da koliko toliko popravi situaciju u prvim fazama razvoja biljke.

Hibridi fao grupa zrenja 500 i 400 ovih dana se seju kod poljoprivrednika u šidskom kraju. Vremenske prilike pogoduju radovima a posao kod dobro pripremljene mehanizacije >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << i zemljišta protiče bez većih problema. Ove grupe zrenja paori su izabrali zbog veće otpornosti na sušu kojabi mogla biti prisutna u kasnijim fazama razvoja po najavama meteorologa.

Setva će prema trenutnim vremenskim prilikama biti ostvarena u celosti. Najbolje je ako se obavi u optimalnom agrotehničkom roku. To je u našim uslovima april mesec. Na parcelama u Sremu trebalo bi da se nađe 116.000 hektara pod kukuruzom.

Setva treba da se započne kada se temperatura setvenog sloja podigne na 10 stepeni celzijusa. Rana setva ima niz prednosti. Njome se osigurava ranije klijanje i nicanje, bolje korištenje zimske vlage, ranije metličanje, svilanje, cvetanje i oplodnja pa se izbegavaju velike vrućine i suv vazduh u najosetljivijim fazama razvoja kukuruza. Kukuruz ranije i potpunije sazreva, a sve to utiče na povećanje količine i kvaliteta prinosa.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.