U Skupštini AP Vojvodine u rad pušten e-parlament

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 27.Feb.2020, 18:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Skupštini AP Vojvodine u rad pušten e-parlament

Konferencijom "E-parlament: digitalizacija u službi jačanja demokratije“ danas je obleleženo puštanje u rad e-parlament sistema u Skupštinu AP Vojvodine, koji je realizovan u saradnji sa Programom ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) i Švajcarske agencije za razvoj i saradnju (SDC).

Govoreći o dosadašnjim uspesima u procesu digitalizacije javnih ustanova u Srbiji, kao i o narednim koracima, predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić da je Srbija na dobrom putu u ovoj >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << oblasti ali da je nephodno nastaviti dalje sa radom kako bi se iskoristile sve prednosti koje donosi četvrta industrijska revolucija.

"Skupština AP Vojvodine je dodatno doprinela digitalnom napretku ojačavajući temelje demokratije i građanske emancipacije, unapređujući efikasnost i transparentnost rada, unapređujući nadzornu ulogu i učešće javnosti u njenom radu i istovremeno doprinoseći većoj bezbednosti ingformacija“, rekla je premijerka Brnabić čestitajući svima koji su učestvovali u sprovođenju projekta.

Predsednik Skupštine AP Vojvodine Ištvan Pastor istakao je ovo tehničko unapređenje vidi kao veliki iskorak u kvalitetu rada parlamenta i suštinsku promenu načina rada.

"Sistem e-parlamenta doprinosi transparentnosti rada, a time i jačanju demokratije i ugleda samog parlamenta. Takođe, ovo je veliki iskorak u brzini, smanjenju troškova i efikasnosti u radu Skupštine AP Vojvodine“, ocenio je predsednik Pastor. On je dodao da je, pored sistema e-parlamenta, tokom ovog mandatnog perioda veliki napredak postignut i time što se skupštinski dokumenti prevode na jezike u službenoj upotrebi i što je ta mogućnost višejezičnosti proširena i na rad odbora.

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović zahvalio se svima koji su učestvovali u realizaciji ovog uspešnog projekta naglasivši da su svi radovi izvršeni u zadatom vremenskom okviru, bez probijanja rokova. On je dodao da pokrajinski parlament sada može da posluži kao primer i parlamentima lokalnih samouprava koje bi trebale u narednom periodu da pređu na isti sistem rada.

"Digitalizacija javnih ustanova u Republici Srbiji je jedan od prioriteta zbog velike uštede vremena, smanjenja troškova i ubrzanja procedure rada“, rekao je predsednik Mirović.

Prisutnima su se obratili i ambasador Švajcarske u Srbiji Filip Žeral Gi i stalna predstavnica UNDP Fransis Pikap ocenivši da su parlamenti imaju ključnu ulogu u sprovođenju demokratije, te da je neophodno praćenje razvoja tehnologije i unapređenje znanja u korišćenju digitalnih alata kako bi taj posao bio uspešno obavljen, čemu je, prema njihovim rečima, Skupština AP Vojvodine dala dobar primer.

Konferenciji su prisustvovali potpredsednici Skupštine AP Vojvodine i Pokrajinske vlade, pokrajinski poslanici, članovi radne grupe za uvođenje e-parlamenta, predstavnici lokalnih samouprava iz Vojvodine, predstavnici IT kompanija i studenti Univerziteta u Novom Sadu.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.