U Novom Sadu sve više automobila i bicikala

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 05.Feb.2018, 14:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Novom Sadu sve više automobila i bicikala

Član Gradskog veća za saobraćaj i puteve Aleksandar Kravić prisustvovao je prezentaciji "Smart plana" razvoja saobraćaja zajedno sa predsednikom Skupštine Grada Novog Sada Zdravkom Jelušićem. Grad Novi Sad je pokrenuo inicijativu za izradu ovog plana u cilju usklađivanja saobraćajne ponude gradskog sistema sa zahtevima korisnika, kvaliteta životne sredine i standardima planiranja razvoja urbane mobilnosti evropskih gradova.

"Jedno je sve ono što radi grad kao lokalna >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << samouprava, a na drugoj strani je ono što je neophodno da svaki građanin učini na tom polju. Put ka onome što predstavlja "Smart city" jeste jedan od načina da maksimalno poboljšamo bezbednost u saobraćaju, a onda i protočnost saobraćaja. Kada je 2016. godine formiran sastav Gradskog veća predložio sam gradonačelniku da sprovedemo ovaj "Smart plan" i da, korak po korak, rešavamo sve eventualne poteškoće u gradu kada je reč o saobraćaju i svemu onome što je do nas da prenesemo građanima i da pokušavamo edukacijom da poboljšamo saobraćajnu kulturu u gradu. Rezultati "Smart plana" trebalo bi daju pravu sliku saobraćaja u gradu u globalu, a ovakav celoviti pristup temi je izuzetno značajan", rekao je Kravić i dodao da je do sada najviše unapređena oblast biciklističkog saobraćaja.

Profesor departmana za saobraćaj na Fakultetu tehničkih nauka Vuk Bogdanović je rekao da su u okviru ovog projekta rađena opsežna istraživanja saobraćajnog sistema Novog Sada.

"Od maja prošle godine radili smo istraživanja koja se odnose na karakteristike saobraćajnog toka na raskrsnicama, karakteristike svih 9.000 parking mesta gde se vrši naplata parkinga, kao i istraživanja u vezi sa javnim prevozom. Kako se pokazalo, povećano je korišćenje putničkih automobila za 6 odsto u odnosu na 2009. godinu, a ono što je povoljno jeste povećanje biciklističkog saobraćaja za 8 odsto u odnosu na 2009. godinu. Jedan od naših zajedničkih ciljeva jeste da Novi Sad postane pametan grad. To podrazumeva ispunjavanje mnogih uslova kao što su pametna uprava i saobraćaj, bez kojih je gotovo nemoguće zamisliti pametan grad", kazao je on.

Kako je rečeno na prezentaciji najveći značaj pomenute studije ogleda se u uvođenju inovativne komponente u planiranju razvoja saobraćajnog sistema grada zasnovane na načelu održive mobilnosti. U skladu sa savremenim trendovima razvoja u oblasti urbanog saobraćaja definisano je Programsko opredeljenje razvoja saobraćaja u Novom Sadu. Opredeljenje je zasnovano na stavu da se za pešake, bicikliste i javni prevoz moraju obezbediti ravnopravni uslovi korišćenja prostora i vremena kao i za automobile. Pristupačnost javnog prevoza, kao i uslova za veće korišćenje bicikla i pešačenje, mora se povećati kako bi se smanjila zavisnost od korišćenja automobila kao najneraconalnijeg vida prevoza. Studija predlaže uvođenje niza regulativnih i tehničkih mera kojima bi se nivo korišćenja automobila do kraja prognoznog perioda zadržao na prihvatljivom nivou uz istovremeni rast korišćenja javnog prevoza i nemotorizovanih načina putovanja.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Saobraćaj u Novom Sadu na analizi stručnjaka u "Smart planu"

Izvor: Radio 021, 05.Feb.2018

Novi Sad ima mnogo problema u saobraćaju - pre svega, parking mesta nema dovoljno, broj korisnika gradskog prevoza godinama se smanjuje, nadležni nemaju snage za borbu protiv nelegalnih taksista, a elektronski sistemi u saobraćaju praktično ne postoje...Da je potrebno poboljšati protočnost i bezbednost...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.