U Kikindi nije ugrožen početak grejne sezone

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 25.Sep.2014, 12:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Kikindi nije ugrožen početak grejne sezone

Pred sam početak grejne sezone kikindsko Javno preduzeće "Toplana" opterećeno je dugom prema "Srbijagasu" od blizu 236 milona dinara.

Rešenje problema, koji datira još od 2010. godine, još uvek se ne nazire. Iako su, u međuvremnenu dugovanja za isporučeni energent smanjena i redovne, mesečne obaveze servisirane, to nije problem koji sama kikindska "Toplana" može da reši. Početak grejne sezone, kažu nadležni, time nije ugrožen.

Na prošlonedeljnom sastanku >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << potpredsednice Vlade Srbije sa predstavnicima kikindske lokalne samouprave razgovaralo se i problemima kikindske "Toplane“. Još juna ove godine JP Srbijagas podnelo je predlog za izvršenje protiv tog javnog preduzeća kao izvršnog dužnika, a na ukupnu sumu od oko 178 miliona dinara.

"Mi smo, naravno uložili prigovor na rešenje o izvršenju i ishod tog postupka još ne znamo. Nadam se da ćemo u međuvbremenu uspeti da mirno rešimo taj spor, kako ne biuismo dalje ulazili u problem", kaže Nemanja Đukić, član Opštinskog veća Kikinda.

Iako je, tvrde nadležni, sve spremno za start grejne sezone, ostaje problematičan dug prema „Srbijagasu“, koji trenutno iznosi 236 miliona dinara.

"To je mnogo manje od 308 miliona dinara na početku godine. Uspeli smo da platimo gas potrošen u ovoj godini, u iznosu od oko 90 miliona dinara, i još 70 miliona dinara plaćaneo je "Srbijagasu“ na konto starog dugovanja", kaže Miroslav Čičulić, v.d. direktora JP Toplana Kikinda.

Toplana trenutno od svojih korisnika potražuje 110 miliona dinara. Građani duguju oko 38 miliona, a privreda, institucije i ustasnove 26 miliona dinara. Po prvi put dug građana premašuje dugovanja privrede.

"U 20 slučajeva korisnici daljinskog grejanja duguju preko 200 hiljada dinara. Sa kamatama, sudskim i drugim troškovima to će biti mnogo više. Ako ne bude drugog načina naplate, bićemo prinuđeni da kod tih dužnika idemo na prodaju nekretnina", navodi Miroslav Čičulić, v.d. direktora JP Toplana Kikinda.

Prema najavama iz kikindske Toplane, korekcije cene daljinskog tgrejanja za sada neće biti. Takođe, način naplate ostaje isti, odnosno po metru kvadratnom grejne površine. Cena daljinskog grejanja u Kikindi tokom zimske sezone je 154 dinara, dok je prosek 93 dinara. Za većinu građana, nažalost, i to je preskupo.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.