Tropske temperature opasne po dečije zdravlje

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 20.Jun.2024, 11:13

Tropske temperature opasne po dečije zdravlje

Tropske temperature su već dostigle svoj vrhunac, a one mogu biti veoma opasne za decu. Malaksalost, dezorijentisanost, smanjeno mokrenje, vrtoglavica, visoka temperatura – mogu kod dece biti simptomi toplotnog udara, koji se može završiti i kolabiranjem. Pedijatri savetuju roditelje kako da zaštite dete od velike vrućinei da ih ne ostavljaju ni slučajno u automobilima dok obavljaju "brzu" kupovinu.

Deca su posebno osetljiva na izloženost visokim temperature, a dehidratacija >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << i sunčanica su najveće opasnosti. Iako mnogi od nas vole da dobijaju letnju boju i uživaju u suncu, visoke temperature mogu predstavljati ozbiljnu opasnost ukoliko decu izlažemo celodnevnom suncu, ocenjuju pedijatri.

"Kada posumnjamo da dete ima sunčanicu ili toplotni udar, odmah je potrebno dete ukloniti sa sunca, skloniti ga u rashlađenu prostoriju, skunuti višak odeće, istuširati mlakom vodom i ne brisati dete i pustiti da se osuši prirodno, izmeriti temperatutu ako je potrebo dati paracentamol u odgovarajućoj dozi i odmah se javiti lekaru", rekla je pedijatar Dom zdravlja u Somboru dr Sanda Gardijan.

Pedijatri napominju da sladoled, flašica sa vodom, krema za sunčanje ili lepeza nisu dovoljno učinkoviti faktori da zaštitimo decu na ekstremnoj vrućini.

"Moje dete uvek sklanjam dok ne prođe vrućina. Nisam vozač, ali sam u poslednje vreme čula da ima slučajeva gde roditelji ostave decu u kolima da trknu da kupe nešto. Na ovom vrućinama je to krajnje neodgovorno, to su nesavesni roditelji koji u žurbi i trci za poslom ne razmišlajju o posledicama. Decu treba sklanjati u hladovinu, a ne izlagati vrućini", kazala je majka Nadežda Nenad.

"Dete nikad ne izlažem vrućini. Uvek smo do uveče u hladovini, čak ni u park ne vodim dete", napomenula je majka Jasmina Kolar.

Tokom vrelih dana sklonimo se sa vrućine od 11 do 17 sati, u letnjim čarima uživajmo umereno i sa dozom opreza, naročito kada su deca u pitanju.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.